I november 2017 lämnade föreningen in en skrivelse till Region Östergötland där de uppmanade regionens högsta tjänstemän att titta på om optiker kan avlasta ögonsjukvården.
– Många medlemmar påtalar långa väntetider och hänvisar till en desperat situation, säger Mona Krieg, ordförande i Glaukomföreningen Östergötland.
Vissa medlemmar som tidigare har kontrollerats i sjukvården har på grund av kösituationen redan hänvisats till optiker. En av dem är Gunilla Fredriksson som har en ärftlig risk att få glaukom. Optikern upptäckte ett högt tryck på ögat och remitterade henne åter till sjukvården. Undersökningen som skulle ha gjorts inom fjorton dagar dröjde två år.
– Då hade jag fått synbortfall, säger hon.
Om patienter ska hänvisas till optiker måste regionen öka kompetensen och kvalitetssäkra undersökningarna, enligt Mona Krieg.
Enligt ögonläkare i Östergötland kan optikerstudien inte ses som någon lösning på dagens vårdkö för glaukompatienter eftersom samtliga ska undersökas parallellt i sjukvården. Risken är att den tvärtom ökar inflödet av patienter genom att fler osäkra fall upptäcks och remitteras till ögonkliniken.
– Det är ingen lösning för den stora patientgruppen, säger Pierfrancesco Mirabelli, medicinskt ansvarig överläkare på ögonkliniken i Linköping. Glaukompatienter är en svår patientgrupp som behöver den bästa vården som finns. De behöver medicinsk kompetens. Om det ska fungera måste det vara ordentligt bekräftat.
Om studien genomförs blir Östergötland först i Sverige att låta optiker kontrollera patienter som annars skulle ha remitterats till sjukvården.