I takt med att utbrottet av covid-19 spred sig blev arbetsmiljön allt tuffare för sjuksköterskor. För att säkra covid-vården blev många omplacerade med kort varsel och det krävdes både övertid och extrapass. Detta parallellt med risken för att smittas då skyddsutrustningen lyste med sin frånvaro. Och strax före sommaren kom regionens besked om att personal som jobbat med covidpatienter bara skulle få ta tre semesterveckor.
– Vi ser en oro och såg det redan innan sommaren, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Östergötland. Vi ser det på de arbetsplatser där man har fått göra de största uppoffringarna, där man gjort om till coronaavdelningar med kort varsel och framför allt om man har behövt flytta på sig.
Hon säger att det inte bara handlar om rena uppsägningar utan att personal väljer att lämna avdelningar på grund av en tuff arbetsmiljö.
– Det är bra att våra kollegor stannar i regionen, men det blir enorma kompetenstapp på vissa avdelningar, säger Emma Klingvall. Det räcker med att några slutar så följer andra med.
På medicinska akutvårdsavdelningen på US i Linköping slutar 13 sjuksköterskor. Personaltapp syns även på regionens interna bemanningsenhet Resurs och kompetens som fick starta upp en ny covidavdelning (IMA) vilket vi tidigare berättat om. Där har drygt hälften slutat.
Ett annat exempel är geriatriska avdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Där har sju sjuksköterskor och fyra undersköterskor slutat eller kommer att sluta.
– Något som har blivit uppenbart under corona är att det inte finns någon status att vårda äldre, säger Emma Klingvall. Det är också lätt för arbetsgivaren att säga att det varit en lugn sommar eftersom man förutom att slå ihop avdelningar även tvingat 600 sjuksköterskor att bara ta tre veckor semester.
– Man har hävdat särskilda skäl som pandemin är, men det har knappt varit några inlagda covidpatienter. Man tog höjd för att kunna ha ett hårt tryck från medborgarna men vi hävdade att det var bättre att beordra in om behovet skulle uppstå.
Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, svarar per mail att antalet uppsägningar mellan 1 januari och 31 juli än så länge är mindre jämfört med förra året. I år har 51 sagt upp sig mot 61 år 2019 (då räknas inte pensionsavgångar med).
– Vi kan inte se något mönster att det är särskilda centrum eller kliniker som haft större antal avgångar, skriver hon.
På totalen har regionen en nettoökning med 15 sjuksköterskor fram till 31 juli i år.
På GAVA i Norrköping, vars personal har arbetat på annan avdelning under sommaren, är Ewa Rasch tillförordnad verksamhetschef. Hon har bara haft posten i fem dagar så hon har svårt att uttala sig om varför GAVA tappar personal.
– Jag har fått informationen, men det är för tidigt att göra en generell analys av orsakerna. Under pandemin har många inom ViN fått tjänstgöra på annan klinik. Att några väljer att söka tjänst på exempelvis AVA är sannolikt en följd av att få möjlighet till utveckling av sin kompetens som sjuksköterskor och undersköterskor. Vi är positiva till den typen av rörlighet, som ändå är relativt vanlig inom RÖ, även om vi just nu förlorar värdefulla medarbetare på geriatriska kliniken.
Enligt Ewa Rasch märkts ett stort intresse för geriatrisk vård vid rekryteringar av nya medarbetare.