Covid – fem gånger mer vårdkrävande än något annat

Under det senaste året har covid-19 krävt över fem gånger mer intensivvård än hjärnblödningar, orsaken till näst flest vårddagar på intensiven. När vårdbehovet är som störst tvingas Region Östergötland skicka patienter till andra regioner.

Under perioden 20-05-04 till 21-05-04 vårdades covid-patienter under 2582 dygn. 5,7 gånger fler vårddygn än den näst mest vårdkrävande diagnosen.

Under perioden 20-05-04 till 21-05-04 vårdades covid-patienter under 2582 dygn. 5,7 gånger fler vårddygn än den näst mest vårdkrävande diagnosen.

Foto: Svenska intensivvårdsregistret

Östergötland2021-05-08 10:20

Nästan varje dag rapporterar vi hur många som ligger på sjukhus och hur många av dem som behöver intensivvård. Siffrorna för torsdagen den 6 maj 2021 är att 126 personer behöver vård, och av dem ligger 22 på intensivvårdsavdelning, iva. Men hur många intensivvårdsplatser har regionen till sitt förfogande? Inte tillräckligt för att täcka behovet med ordinarie platser visar det sig.

Under veckan har iva–vården tvingats öka upp kapaciteten med cirka 50 procent. Man har hanterat mellan 37 och 44 patienter och av dem har 27 till 32 vårdats för covid.

Martin Magnusson är överläkare och hör till den regionala särskilda sjukvårdsledningen.

– Vi har egentligen 29 ordinarie iva–platser, det varierar lite. Men vi har flera olika iva–avdelningar. Vi har två allmän–ivor, en i Norrköping och en i Linköping. Sen har vi neurokirurgisk avdelning, en brännskade–iva och en thorax–intensiv.

När det gäller de specialiserade iva–avdelningarna så har man inte bara patienter från Östergötland, där tar man emot patienter från hela sydöstra sjukvårdsregionen och på brännskade–iva tar man emot patienter från hela södra Sverige.

– Det gör att vi inte har 29 vanliga iva–platser utan flera av dem är dedikerade till högspecialiserad vård. Så har vi 20 iva–platser upptagna för covid så klarar vi inte den allmänna iva–vården, den högspecialiserade vården och covid-vården. Då måste man öka upp antalet platser.

Fysiska platser är inte det största problemet. Flaskhalsen är istället utbildad personal.

– Dels får personalen jobba extra arbetspass och när det har varit som störst ökning har man fått flytta in personal från andra avdelningar till intensivvården, i första hand operation och narkospersonal, som ändå har en viss erfarenhet av den typen av vård, förklarar Martin Magnusson.

Tittar man på siffrorna som Svenska intensivvårdsregistret sammanställt så förstår man snart varför covid–vården är så oerhört krävande.

Under det senaste året står covid–vården för nästan 2600 vårddygn. Den näst mest tidskrävande vården är olika former av hjärnblödningar som kommer upp i 452 vårddygn. Vi får slå ihop de 14 vanligaste och mest tidskrävande orsakerna till att Östgötarna behöver intensivvård för att komma upp i lika många vårddygn som covid ensamt står för. Däribland har vi brännskador, hjärtstopp och blodförgiftningar.

undefined
Under perioden 20-05-04 till 21-05-04 vårdades covid-patienter under 2582 dygn. 5,7 gånger fler vårddygn än den näst mest vårdkrävande diagnosen.

På torsdagen rapporterar vi att 22 patienter ligger på iva i Östergötland, men det är faktiskt inte hela sanningen. Utöver att ha utökat antalet iva–platser för att klara akuta fall tvingas vi skicka patienter till andra regioner.

– Vad gäller just iva–platser så finns det ett nätverk i hela Sverige så att man ska få en någorlunda jämn belastning och hjälpas åt. Just nu är vi nyttotagare, för vi har placerat ut sex patienter, berättar smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Britt Åkerlind hoppas att östgötarna orkar hålla i ett tag till. En kombination av att befolkningen vaccineras och sommarvärme borde ge en nedgång i smittspridningen.

– Sommareffekten hoppas vi kommer med det vackra vädret, men hur har det gått med det hittills... Förra våren gick det snabbare upp och sedan gick det snabbare ner. I år gick det ner, men så kom dominansen av den brittiska varianten och då gick det upp.

Förklaring till diagram

Kod     Huvudsaklig IVA-diagnos    Antal dygn    Vårdtillfällen

JA36  Covid-19                                   2582              206
IA33   Subaraknoidalblödning           452               55
TA11  Brännskada                               340               25
ZA04  Undersökning observation     260               258
IA34   Intracere supratentoriell blöd 223               36
JA34  Ospecificerad andningssvikt  211               41
JA21  Svår lungsvikt                           206               18

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!