Personer som varit i riskområden där coronaviruset sprider sig uppmanas att vara hemma. Men långt ifrån alla kan jobba hemifrån. Till Försäkringskassan hör allt fler av sig med frågor om vad som gäller om man riskerar att förlora inkomst.
Jacob Lagercrantz, pressekreterare på Försäkringskassan berättar:
– Om man är smittad eller kan antas vara det och en läkare har intygat det så får man smittbärarpenning. Det får man från dag ett och då är det inte arbetsgivaren som betalar ut sjuklön. Det är först efter två veckor som det kan bli fråga om vanlig sjukpenning, säger Jacob Lagercrantz.
Smittbärarpenningen är drygt 80 procent av lönen men högst 804 kronor per dag. Personer som smittats, eller kan antas vara det, kan även få ersättning av Försäkringskassan för resor till mottagningar för provtagningar, kontroll och behandlingar. Personerna slipper också karensdag.
– Smittbärarpenning är en förmån som inte är direkt kopplad till coronaviruset även om den blir väldigt aktuell just nu, säger Jacob Lagercrantz.
Eftersom Covid-19 och coronaviruset är klassad som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige kan smittskyddsläkare även beordra hemkarantän. Oftast är det minst två veckors karantän som gäller.
Än så länge har Försäkringskassan ingen överblick över hur många som fått smittbärarpenning eller om sjukpenningtalen har ökat de senaste månaderna då statistiken släpar efter.
Den 9 mars var 248 svenskar smittade varav en i Östergötland.