Claes tvingades sluta som vd efter covid–19

Claes Hull har tvingats kliva av jobbet som vd. Symtomen efter covid-19 i våras gör det omöjligt att ha kvar tjänsten.

Nu när Claes arbetar hemifrån är valpen Atlas, en bichon frisé, ett betydelsefullt sällskap.

Nu när Claes arbetar hemifrån är valpen Atlas, en bichon frisé, ett betydelsefullt sällskap.

Foto: Carina Glenning

Östergötland2020-11-21 11:00

Det är mer än nio månader sedan Claes Hull insjuknade i covid–19, men inget är sig likt.

– Jag har tjockt pannben och är van att bita ihop, men den här gången får jag se mig slagen, säger han.

Efter ett dygn på infektion på grund av uttorkning kurerade han sig hemma i 14 dagar i våras. Han blev därefter halvtidssjukskriven och skulle börja jobba fullt efter semestern.

– Det var omöjligt. Under den timslånga bilresan hem från jobbet på Rimaster i Horn till Ullstämma var jag tvungen att prata konstant i mobilen. Annars hade jag somnat. Jag fick stanna och sova i bilen. Det var helt ohållbart och nu jobbar jag som säljare istället, ofta hemifrån och med flexibla arbetstider.

– Hade jag haft jobb i kassan på Ica eller Systembolaget hade det aldrig gått. Tröttheten som kommer över mig vissa dagar är inte av denna världen.

Han har smakförvrängningar, kaffe och sonens hårschampo luktar förfärligt, pulsrusningar och muskelvärk. Men värst är hjärtat.

– Jag får tryck över bröstet och hugg i hjärttrakten. Två gånger har jag varit övertygad om att jag fått en infarkt och åkt till akuten. Alla värden var fina.

Tillvaron är omöjlig att planera.

– Vissa dagar mår jag bra, andra är jag helt jävla sänkt. Vissa dagar känner jag lukten av matlagning, andra dagar har jag inget luktsinne alls. De dagarna har jag rensat husets avlopp.

En intensiv smärta högt upp i magen, som inte är magkatarr, resulterade i en gastroskopi. Alla värden var fina.

– Symtomen är totalt oförutsägbara och så mystiska. Plötsliga hudfläckar som sticker som tusen nålar. Intensiv smärta under foten. Domningar.

Claes Hull anser att staten nu snabbt måste agera.

– Allt fokus är på antal smittade och döda, men rent samhällsekonomiskt är det bråttom att hjälpa den stora grupp som fortsätter att ha svåra symtom.

Han anser att Försäkringskassan måste få särskilda covidregler som förhindrar att sjuka människor utförsäkras efter 180 dagar.

– Men det behöver också upprättas en mängd specialistkliniker, likt de två särskilda covidrehabklinikerna i Stockholm och Norrköping, som kan göra mer djuplodande fysiska genomgångar av patienterna, eftersom många symtom går under radarn i traditionella undersökning.

Claes anser sig i jämförelse med många andra vara lindrigt drabbad, därtill har han en förstående läkare.

– Att som så många vara både väldigt sjuk och inte bli trodd av vården måste vara outhärdligt.

Claes Hull

Ålder: 53 år.

Arbete: VD för Rimaster i Horn, men just nu säljare på halvtid.

Familj: Fru och två minderåriga barn.

Bor: Övre Ullstämma, Linköping.

Sjukdomsförlopp: Blev sjuk månadsskiftet mars–april med kräkningar och diarré. Svimmade hemma på toaletten. Inlagd ett dygn på infektion pga uttorkning. Testades positivt och var sjuk i 14 dagar.

Symtom i dag: Konstant muskelvärk i benen, lukt- och smakförvrängningar, magvärk. Symtomen kommer i skov. En dagen mår han bra, nästa fungerar ingenting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!