Polisen begick inget brott i samband med upploppen

Polismyndigheten begick inget brott i samband med påskupploppen i Skäggetorp och Navestad. Det har nu särskilda åklagarkammaren kommit fram till.

I Bland annat Skäggetorp (bilden) och Navestad utbröt våldsamma upplopp under påskhelgen.

I Bland annat Skäggetorp (bilden) och Navestad utbröt våldsamma upplopp under påskhelgen.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2022-07-26 15:36

Efter upploppen under påskhelgen inleddes en förundersökning om arbetsmiljöbrott mot Polismyndigheten. Detta sedan flera poliser hamnat i stenregnet och flera polisfordon förstörts. Men nu har särskilda åklagarkammaren valt att lägga ned förundersökningen då de gör bedömningen att inget brott begåtts, vilket P4 Östergötland var först med att rapportera.

Chefsåklagare Jim Westerberg motiverar beslutet på följande sätt: ”Poliser har ett ganska stort utrymme att göra olika bedömningar när beslut fattas utan att det kan anses vara tjänstefel”.

Chefsåklagaren anser inte heller att polisledningen fattade några beslut som kan anses vara tjänstefel av brottslig art.

Upploppen startade när Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, aviserade att han ville bränna islams heliga skrift Koranen.

Under påskhelgen besökte han, eller aviserade att besöka, Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen. 

Flera av de personer som deltog i upploppen har dömts för bland annat grovt blåljussabotage. Förra veckan dömdes tre unga män för att ha deltagit i upplopp i Skäggetorp. De dömdes till fängelse i mellan två år och sex månader och fyra år. Fler åtal är att vänta i bland annat Linköping och Norrköping. 

Chefsåklagare Jim Westerberg säger till redaktionen att han inte kan se att någon inom polisledningen gjort sig skyldig till brott i samband med upploppen. 

– Polisledningen hade gjort hotbildsanalyser och riskanalyser i samband med de här händelserna. Det fanns en underliggande analys. Jag kan inte se att någon inom polisledningen kan hållas juridiskt ansvarig för att det utbröt upplopp som ledde till att poliser kom till skada.

Chefsåklagaren har främst utrett om någon polischef gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott – och kommit fram till att så inte är fallet.

– Polisen hamnade i underläge i samband med de här upploppen. Nu får Arbetsmiljöverket och polisledningen utreda det här vidare för att se om det behöver vidtas åtgärder. Men rent juridiskt anser inte jag att någon har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott. 

Vid särskilda åklagarkammaren handläggs misstankar om brott av poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!