På förlossningen på US fattas det personal till 300 pass i sommar. Det motsvarar cirka 10 barnmorskor.
Som inte finns.
Därför vädjar klinikens chef Elizabeth Nedstrand i ett mejl till anställda barnmorskor på Kvinnokliniken, som vanligtvis inte arbetar på förlossningen/ BB men som kan verksamheten, om hjälp.
"Som det ser ut nu kommer vi inte klara av sommarbemanningen inom 24/7 vården på förlossning /BB om inte alla barnmorskor" hjälper till och tar 1–2 extrapass under veckorna 25–32 på förlossningen; BB eller BB-mott.
Att somrarna är ett problem inom vården är känt. Men bemanningskrisen på förlossningen är värre i år än någonsin, det vittnar såväl Vårdförbundet som Kvinnoklinikens chef, Elizabeth Nedstrand om.
Orsakerna kan vara flera som stress, mycket övertid och brist på återhämtning.
– Många vill bort från dygnetruntverksamhet. En del väljer i stället att jobba i öppenvård för att slippa arbeta obekväma tider som nätter, kvällar och helger.
Grundorsaken till den ständigt återkommande bemanningskrisen på förlossningen är för låg grundbemanning. Också detta är Elizabeth Nedstrand och Vårdförbundet eniga om.
Det gör verksamheten sårbar och i semestertider är det extra känsligt, säger Ida Hallsten, barnmorska och förtroendevald i Vårdförbundet.
– Ingen får vara sjuk och ingen får vabba, för då går det inte ihop sig.
Hon tror också att 300 pass motsvarar något fler barnmorskor än de uppgivna tio.
Inför sommaren är krisen ett faktum.
Enligt Elizabeth Nedstrand har klinikledningen i princip dammsugit länet på barnmorskor som inte redan är anställda hos regionen. Barnmorskor som inte har laglig rätt att ha förkortad arbetstid tvingas till heltid, chefer får gå in och jobba kliniskt och man har anlitat så många hyrbarnmorskor man bara kan.
Ändå räcker det inte. "Patientsäkerheten är därmed i nuläget starkt hotad och det känns på riktigt oroligt", skriver Elizabeth Nedstrand i sitt mejl till personalen.
Som lök på laxen så beslutade regionstyrelsen i våras att sänka ersättningen – som infördes under pandemin – för extrapass.
– För bara några månader sedan så fick personalen 300 kronor extra i timman i ersättning när man tog ett extrapass. Nu är den summan sänkt till 200 kronor. Många tycker att det är för lite och vill hellre vara lediga. Jag förstår dem, säger Elizabeth Nedstrand.
Kan inte bemanningen lösas så är risken stor att man måste gå ner från två till en förlossningssal.
Hon konstaterar att det finns en rad faktorer som spretar åt olika håll att ta hänsyn till, allt från patientsäkerhet till semesterlag.
– Vi har ett arbetsgivaransvar och 20 dagar semester måste man lägga ut. Alla behöver få sin semester och ju fler barnmorskor som delar på de extra passen, desto större möjlighet att få sin semester i juni, juli och augusti.
Vårdförbundet, och Ida Hallsten anser att det är dags för regionen att en gång för alla se över situationen. Bland annat vill de att personal får arbeta med det de är utbildade för.
– Särskilt nattetid ägnar sig barnmorskor åt att sådant som att städa förlossningssalar. Det borde finnas städpersonal också på natten, säger hon.
Vårdförbundet är kritiskt till att de inte fick vara med i diskussionen om sänkt ersättning för extrainhopp.
– Men regionen står fast vid beslutet, säger hon.