Marita Ström kommenterar den kritiska rapport som Nelum Berglund gjort:
– Hon fick en tjänst där hon skulle jobba med utveckling av sjuksköterskerollen på del av sin tid. Under sin introduktion, som skulle vara ett halvår, skulle hon jobba på våra olika enheter. Detta för att se utvecklingsområden att jobba vidare med fokuserat på sjuksköterskerollen. Hon skulle rapportera till mig regelbundet, men sedan fick jag en jättestor rapport. Jag blev jätteupprörd. Hon hade absolut inte fått det uppdraget utan har verkat på eget bevåg.
Marita Ström berättar att det har hänt en del på kliniken de sista åren. Bland annat har medarbetare på kliniken utformat ett karriärstegekoncept för sjuksköterskorna. Men mycket problem kvarstår. Det är fortfarande brist på sjuksköterskor.
– Vi har en stor omsättning på både skötare och sjuksköterskor. Vi har en stabil trupp med medarbetare som har jobbat länge, sen har vi ganska många nyutbildade som vi tyvärr har rotation på. Vi har svårt att få de nya att stanna kvar.
Hur ser det ut med sjuksköterskor på psykakuten?
– På obekväm arbetstid är det inga sjuksköterskor. På vardagar är det två, eller det ska vara det i alla fall. De jobbar också i mobilt öppenvårdsteam. De skötare som jobbar i telefonrådgivningen har delegation på att göra det, de har fått extra utbildning för det. Det är inte optimalt men de har också möjlighet att koppla in sjuksköterskor på avdelningen när det handlar om medicinska frågor.
Fungerar det bra patientsäkerhetsmässigt?
– Ja, det gör det mestadels, vi har inga direkta ärenden där det inte har fungerat just vad gäller just telefonrådgivning. Det finns också bättre tillgång på läkare än sjuksköterskor på akutenheten, det finns alltid en primärjour och bakjour. Självklart vore det bästa att vi hade sjuksköterskor i telefonrådgivning hela tiden, men vi har inte lyckats anställa dem.
Enligt uppgift är det olegitimerade AT-läkare som har jour.
– Det kan vara både AT-läkare och ST-läkare (grundlegitimerad). Vi är inte ensamma om att ha det så här, annars hade vi inte klarat av att ha verksamheten. Men varken AT-läkare eller ST-läkare gör något utan att kontakta bakjouren.
Är det risk att patienter skickas hem för tidigt?
– Det är inte det vanliga. I de allra flesta fall går det bra, men det finns hela tiden en risk när trycket är så stort. Och vi ser också att återinläggningarna ser ut att öka och det kan bero på att man skrivs ut för tidigt.
Hur ser det ut med avvikelser?
– Det skrivs mer avvikelser än någonsin.
Innebär inte det att ni har ärenden?
– Inte om just det här, många ärenden handlar om vårdavdelningarna, att det är högt patienttryck eller bemanning.
Ett av problemen som beskrivs är att sjuksköterskor inte får nyttja sin fulla kompetens.
– Det har hänt en del nu på senare tid som tur är. Men det blir ju så ibland, framför allt på obekväm arbetstid då färre sjuksköterskor är i tjänst. Det är ett generellt problem inom psykiatrin att vi är underbemannade i grundbemanningen. Historiskt sett har psykiatrin sett annorlunda ut, det har inte varit så mycket somatisk sjukdom. Nu är det väldigt svårt sjuka patienter, de är många och efterfrågan är större än tillgången på vårdplatser.
Mycket av det du berättar stämmer med det i rapporten. Kunde den inte vara ett underlag att jobba vidare med?
– Det som var felet var att en person gjorde något som den inte hade uppdrag att göra.