Chef: Erfaren personal i vården ska belönas

Region Östergötland är överens med Vårdförbundet att yrkeserfaren personal måste prioriteras, enligt HR-direktören Zilla Jonsson.

Regionen har lite att jobba med.

Regionen har lite att jobba med.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2019-06-20 17:00

– Vi håller på att diskutera tillämpning av det nya avtalet med Vårdförbundet så vi får se vad det kommer att innebära.

Zilla Jonsson berättar att regionen arbetar på flera fronter för att bli en attraktiv arbetsgivare.

– För mig är det viktigt att vi inte stirrar oss blinda på ersättningar och andra förmåner. Det är också viktigt, men det som jag ser som än viktigare, och som brukar värderas högt i alla undersökningar, är hur vi arbetar med arbetsmiljöfrågorna. Att få en hanterbar arbetssituation, få utveckling i sitt yrke som gör att man känner att man får använda sin kompetens på bästa sätt.

Vårdförbundet anser att regionen har en dålig lönespridning för sjuksköterskor – håller du med?

– Vi är överens om att vår lönespridning kunde vara bättre, men vi ligger ungefär på snittet när vi jämför oss nationellt.

Det är viktigt att lönespridning inte sker för sakens egen skulle utan att den är sakligt grundad.

Vad behövs för att fler ska orka jobba heltid?

– Här är arbetsmiljöfaktorerna viktiga. Att vi har ett närvarande ledarskap där chefen arbetar aktivt tillsammans med sina medarbetare för att jobba med att skapa hanterbara arbetssituationer där det också finns utrymme för kompetensutveckling, att bidra i verksamhetsutveckling och få påfyllning på annat sätt. Det handlar också om hur vi hanterar arbetstid och schema.

Vi har sett avdelningar som snabbt tappat sjuksköterskor när avdelningar slås ihop, bland annat onkologen, vad tänker du kring det?

– Det är nödvändigt att vi jobbar med att kunna arbeta tillsammans i större, mer robusta, avdelningar. Vi kommer inte att kunna bli så många fler, både utifrån att det inte finns så många att anställa men också för att vi inte har ekonomiska möjligheter att öka i särskilt hög grad. Men det innebär också att vi måste vara bra på att genomföra förändringsprocesser då det alltid är jobbigt och medför oro när jag ska förändra arbetssätt, få nya arbetsuppgifter eller andra arbetskamrater.

Tidigare har man pratat om att minska den administrativa personalen, men den har i stället ökat – vad beror det på?

– Ökningen består dels av fler vårdadministratörer, dels av fler chefer. Ökningen av antal chefer beror på ett beslut som fattades förra året kring hur många medarbetare en chef ska ha. Vi har en handlingsplan som innebär att alla verksamheter ska lägga en analys och tidplan till 2022 och ett flertal verksamheter har redan börjat arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!