Campar för att göra sin röst hörd

Politiker och beslutsfattare vet inte vad god omvårdnad är. Det var budskapet när Sjuksköterskeföreningen bjöd in allmänhet, medarbetare och politiker till sin turnerande husvagn.

Sjuksköterskeföreningen ville möta politiker men även allmänheten och medarbetare när de "campade" på Stora Torget i Linköping, på bilden Inger Torpenberg och Ingrid Wåhlin.

Sjuksköterskeföreningen ville möta politiker men även allmänheten och medarbetare när de "campade" på Stora Torget i Linköping, på bilden Inger Torpenberg och Ingrid Wåhlin.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2018-04-20 16:00

Sedan några veckor har sjuksköterskeföreningen åkt runt och "campat" vid samtliga Universitetssjukhus i landet och på torsdagen var det dags för sista stoppet som var i Linköping. Av praktiska skäl ställdes dock husvagnen upp på Stora torget. Slagorden var kraftiga och var en direkt uppmaning till ansvariga politiker och andra makthavare: "Bristen på omvårdnadskompetens gör att det tas felaktiga beslut". Konsekvensen är fler vårddagar, högre kostnader och sämre patientsäkerhet.

När vi hälsar på i husvagnen sitter regionens ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Kaisa Karro (S) vid bordet tillsammans med sjuksköterskeföreningens representanter. Inger Torpenberg, sjuksköterska och sakkunnig inom Sjuksköterskeföreningen berättar varför omvårdnaden är så viktig.

– Det är sjuksköterskor som leder omvårdnaden. Det är viktigt att det är så och att sjuksköterskor får kontroll på hur den ska utföras. De kan se helheten och göra en analys vad som behöver göras.

Sjuksköterskeföreningen har ställt tio krav på beslutsfattare som ska stärka omvårdnaden i den svenska sjukvården och även bidra till att lösa sjuksköterskebristen. Åtgärderna har inspirerats av ett amerikanskt arbetssätt (Magnetmodellen) som har resulterat i att fler sjukhus i USA har lyckats rekrytera och behålla sjuksköterskor och samtidigt fått bättre behandlingsresultat jämfört med andra sjukhus. Det centrala var just att ta tillvara sjuksköterskors kompetens.

– Ibland lyssnar ni mer på läkare men det finns andra professioner som har kunskap, säger Inger Torpenberg till Kaisa Karro.

Ett av de tio kraven är att se till att det finns sjuksköterskor på alla beslutsnivåer för att få inflytande över sitt arbete.

– Det är vi som vet hur det ska skötas, säger Inger Torpenberg.

De efterlyser även mentorsystem där erfarna sjuksköterskor kan stötta nya.

– Då får man en trygg arbetsplats där man vill stanna, säger Inger Torpenberg.

– Fler sjuksköterskor behövs också för att minska risken för vårdskador som trycksår och felnäring, säger Eva Törnvall, distriktssjuksköterska och som jobbar på regionens ledningsstab. Det är inget man kan tulla på.

Kaisa Karro berättade att några av de åtgärder som Sjuksköterskeföreningen kräver redan är på gång inom Region Östergötland.

– Till exempel att det behövs fler specialistsjuksköterskor, där vidareutbildar vi dem med full lön. Likaså att sjuksköterskor ska finnas i vårdteam.

När Kaisa Karro lämnar husvagnssoffan står oppositionsrådet Fredrik Sjöstrand (M) på tur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!