Bakslaget: Bygglovet för Brunnens glasveranda upphävs

Länsstyrelsen upphäver bygglovet för Söderköpings brunns glasveranda – och kallar den för en "förvanskning". "Det känns väldigt märkligt", kommenterar hotelldirektör Mikael Åhrberg.

"Det känns väldigt märkligt", kommenterar hotelldirektör Mikael Åhrberg, som förvånas av länsstyrelsens beslut.

"Det känns väldigt märkligt", kommenterar hotelldirektör Mikael Åhrberg, som förvånas av länsstyrelsens beslut.

Foto: Fredrik Nygren

Östergötland2023-01-21 05:00
undefined
Så här såg anrika Söderköpings brunn ut 1909, lång innan glasverandan installerades.

Verandan – som uppskattas ha kostat omkring en kvarts miljon kronor – fick sitt bygglov beviljat i efterhand av kommunen under 2021. Men nu har det beslutet alltså upphävts efter en överklagan till länsstyrelsen, något som Folkbladet var först med att rapportera om.

– Byggnaden är belägen inom ett område som klassas som riksintresse. Den omfattas av ett varsamhetskrav, samt ett förvanskningsförbud, på grund av dess unika karaktär. Det är ostridigt att byggnaden och området har höga kulturhistoriska värden, säger Daniel Göransson, länsjurist på länsstyrelsen.

Söderköpings brunn och området kring det är de mest värdefulla kulturmiljöerna i hela kommunen, enligt Daniel Göransson. Kraven är därmed höga.

– Vår bedömning är att de redan företagna åtgärderna innebär att byggnaden har förvanskats. Samtidigt är bedömningen att åtgärderna inte har utförts varsamt.

undefined
En överklagan av det upphävda bygglovet har lämnats in till mark- och miljödomstolen. "Vi får se var det här landar någonstans", säger Mikael Åhrberg.

Hotelldirektören Mikael Åhrberg förvånas av länsstyrelsens beslut.

– När vi fick bygglovet från kommunen trodde vi att allt var frid och fröjd, säger han.

Att det anrika hotellet skulle ha förvanskats – eller att arbetet utförts ovarsamt – håller han inte med om.

– Vi har inte förändrat någonting, vi har inte rivit eller förstört det tidigare intrycket. Glaspartiet är indraget en halvmeter från träräckena och träpelarna. Allt det finns ju kvar.

Förutom de kostnader som har lagts ner på verandan – och de som en eventuell rivning skulle innebära – riskerar Brunnen att drabbas ekonomiskt även på andra sätt, enligt Mikael Åhrberg.

– Det skulle inverka på vår möjlighet att bedriva verksamhet. Det finns nästan 50 sittplatser här. Brunnen har utvecklats de senaste åren. Vi är i behov av den här ytan.

undefined
Glasverandan beviljades bygglov av kommunen i efterhand, men det beslutet upphävdes efter att ärendet överklagats till kommunen.

Han framhäver att glasverandan bidragit till att sänka värmekostnaderna för hotellet – och att den fungerar som ett skydd för det känsliga så kallade pärlsponttaket på verandan.

– Tidigare stod hela den här ytan öppen för väder och vind, året runt. Det skadade egentligen fastigheten. Och framförallt fanns det ingen nyttjandemöjlighet av verandan vintertid.

Enligt Mikael Åhrberg tänker Söderköpings brunn nu kämpa mot länsstyrelsens beslut. En överklagan av det upphävda bygglovet har lämnats in till mark- och miljödomstolen.

– Vi får se var det här landar någonstans, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!