Butikskedjan är illa ute ekonomiskt

Sminkkedjan Make up store är pressad ekonomiskt. Nu hoppas företaget att en rekonstruktion ska bli räddningen, skriver nyhetssajten Breakit.

Sminkkedjan Make up store är illa ute ekonomiskt.

Sminkkedjan Make up store är illa ute ekonomiskt.

Foto: Michael Svensson

Östergötland2020-02-24 18:00

Sminkkedjan har stora skulder och har inlett en företagsrekonstruktion, enligt nyhetssajten Breakit.

En rekonstruktion är ett alternativ till en konkurs där företaget anses ha en möjlighet att överleva på sikt. Beviljas rekonstruktionen av domstolen utses en rekonstruktör. Under en rekonstruktion fryses skulderna och företaget får ett skydd mot konkurs.

Under rekonstruktionen är det vanligt att försöka få till en betalningsuppgörelse med fordringsägarna.

Enligt Breakit har Make up store skulder på drygt 18 miljoner och 1,2 miljoner i kassan. Läget innebär att man inte har kunnat betala löner, skatter och leverantörsskulder.

– Jag har precis fått uppdraget på mitt bord, men har gått igenom det snabbt och sett att det finns en väldigt bra framtidsmöjlighet för det här bolaget. Man säljer mycket och har ett varumärke, just att äga sitt eget varumärke är en stor fördel. Därifrån kan man bygga en sund affär. Nu ska vi ta fram en detaljerad plan, säger rekonstruktören Tomas Arnebo till Breakit.

I ansökan till tingsrätten skriver bolaget att man ska göra om affärsmodellen, flytta produktionen till billigare fabriker. Dessutom ska de butiker som är olönsamma stängas.

Kedjan säljer skönhetsprodukter under eget varumärke och har även franchisebutiker. 2018 hade de 260 butiker i 22 länder.

Rekonstruktionen gäller både Make up store ab och det helägda dotterbolaget Make up shop Sweden.

Förtydligande efter första publiceringen: I Östergötland finns Make up store-butiker i Linköping och Norrköping, de butikerna är fristående och berörs inte av rekonstruktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!