I Region Östergötlands nya Trafik- och samhällsplaneringsnämnds handlingsplan för det kommande året är effektivitet ett honnörsord. För att utveckla kollektivtrafikens effektivitet måste planeringen utgå från resandeunderlaget. Målet är att hälften av reskostnaden ska betalas av resenärerna själva.
Där resenärerna är få och betalar mindre än 20 procent av resekostnaden ska mer kostnadseffektiva lösningar sökas. Alternativet är att avveckla trafiken, skriver nämnden.
Verksamhetsplanen diskuterades på Region Östergötlands första fullmäktige där Franco Sincic (V) uttryckte farhågor för att resultatet blir en omfattande nedläggning av busslinjer på landsbygden.
– Kollektivtrafiken ska vara till för alla, säger han. Vi uppnår inte målet att öka kollektivtrafiken med högre priser och nedlagda linjer. Regionfullmäktige borde besluta om linjer ska läggas ner, inte Östgötatrafiken.
Göran Gunnarsson (C) menar att Sincic läser verksamhetsplanen som fan läser bibeln.
– Det handlar inte om att vi vill lägga ner linjer, säger han, utan om att effektivisera trafiken, kanske utveckla den anropsstyrda trafiken.
Syftet med effektivitetskravet är att skapa resurser för att utveckla kollektivtrafiken, säger Jan-Owe Larsson (M).
– När resenärerna betalar halva kostnaden lösgör vi 200–250 miljoner kronor.
Regionfullmäktige antog verksamhetsplanen som innebär att kollektivtrafiken i länet beräknas kosta 609 miljoner år 2015. Länsfärdtjänsten, den som passerar kommungränser, budgeteras till 31 miljoner kronor. Totalt utförs 60 000 sådana resor varje år. Försäljningen av resor ska effektiviseras och i allt högre utsträckning göras via webbutiken. Försäljningen ombord på fordonen ska göras mer lättillgänglig.