Bup-köerna prioriteras enligt den styrande koalitionen

Tillgängligheten inom Bup är en prioriterad fråga. Det säger Kerstin Sjöberg (C), tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

"Vi är inte alls nöjda med väntetiderna till BUP" säger Kerstin Sjöberg (C), tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

"Vi är inte alls nöjda med väntetiderna till BUP" säger Kerstin Sjöberg (C), tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Foto: Gun Stenehall

Östergötland2021-08-25 06:30

M och KD kräver att den styrande koalitionen i Region Östergötland tar fram en handlingsplan för att få ordning på köerna till barn- och ungdomspsykiatrin i länet. Kerstin Sjöberg, regionråd i den styrande koalitionen (S+MP+C+L), svarar per mail:

"Vi vet att det är påfrestande för barn, unga och anhöriga att behöva vänta på utredningar, vård och behandling. Tillgängligheten är en av våra mest prioriterade frågor, och det finns en väl utarbetad plan för att fler patienter ska få vård snabbare.  Utredning och behandling inom det neuropsykiatriska området har för långa väntetider. Där verkar behoven ha ökat.

Hon skriver att den psykiska ohälsan har ökat och specialistvården inte alltid är rätt vårdnivå utan att insatser kan ges på annat håll. 

"Där kan bättre samverkan med kommunerna och elevhälsan göra skillnad."

Vad görs för att komma tillrätta med köerna?

"Vi har beslutat om en handlingsplan för ökad tillgänglighet, och följer det noga. Vi gör en riktad satsning med 10 + 10 miljoner fram till 221231 inom BUP, så att fler PTP-psykologer (psykologer som tjänstgör med handledning, red anm) kan anställas. Vi har upphandlat samtalsbehandling som de äldre barnen inom BUP ska kunna nyttja. Habiliteringen har fått extra medel och ansvar för barn före skolåldern med misstänkt autism/utvecklingsstörning."

Hon tillägger att verksamheter kan inleda nödvändig behandling även före utredning. Av de 180 miljoner som koalitionen avsatt för uppskjuten vård för 2021 och 2022 ingår även våd för barn och unga. 

"Vi driver också på för nya arbetssätt och lösningar som möjligheten till vård digitalt. 

Varför har man inte lyckats korta köerna?

"En svårighet är kring kompetensförsörjning och rekrytering. Pandemins effekter har också spelat in. Det har varit svårt att möta den ökade efterfrågan, med fler som upplever psykisk ohälsa och behov av utredningar främst inom neuropsykiatri, och behandling. Det finns nog också en osäkerhet om hur barn och unga som mår dåligt bäst blir hjälpta, i skolan, i primärvården, i familjen, på fritiden…och det kan bidra till att trycket på Bup ökar. Trenden i samhället med ökad psykisk ohälsa är något som behöver mötas brett, av flera aktörer. "

Fotnot: Oppositionens yrkande på handlingsplan för Bup togs upp på tisdagens sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden och tas även upp i regionstyrelsens på onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!