Branden – den största som Motala bekämpat

Det tog tid att få en uppfattning om Tjällmobrandens storlek. Men sedan kämpade alla hårt, beskriver räddningschefen i Motala.

Henrik Josefsson var räddningschef i Motala-Vadstena när branden i Tjällmo härjade. Han imponerades av mångas vilja att bidra i kampen mot branden.

Henrik Josefsson var räddningschef i Motala-Vadstena när branden i Tjällmo härjade. Han imponerades av mångas vilja att bidra i kampen mot branden.

Foto: Privat

Östergötland2019-12-08 10:00

– Vi hade aldrig tidigare jobbat med en så omfattande skogsbrand eller en så omfattande insats över så lång tid, säger Henrik Josefsson, som var räddningschef för Motala-Vadstena räddningstjänst när branden i Tjällmo härjade.

Viljan att engagera sig i kampen mot branden var mycket stor både bland brandmän som jobbade övertid, lantbrukare som bistod med maskiner och frivilliga som hjälpte till med mat och andra förnödenheter, beskriver Henrik Josefsson.

Vid sidan av utvärderingen som gjorts tillsammans med Räddningstjänsten Östra Götaland har räddningstjänsten i Motala-Vadstena gjort en egen utvärdering av sitt operativa arbete i Tjällmoskogarna. Även Motala-Vadstena drar erfarenheten att ledning och struktur är viktig, enligt Henrik Josefsson:

– Man behöver kontinuitet i ledningen på en så stor skadeplats, med så många aktörer och när insatsen pågår så länge.

Efter branden jobbar räddningstjänsten i Motala-Vadstena på kort och lång sikt för att vässa sitt arbete för kommande katastrofer. Mer och bättre kartmaterial tas fram för att finnas färdigt inför nästa sommar. Personal utbildas. Investeringar kan komma att göras i containers som kan härbärgera material för skogsbrandsbekämpning och i terränggående fordon.

Efter årsskiftet arrangeras en konferens för länets räddningstjänster där erfarenheter från Tjällmobranden ska diskuteras och spridas.

– Nästa gång kanske det inte händer i Motala utan någon annanstans i länet, säger Henrik Josefsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!