Bostadspriserna sjönk 2023 – men inte överallt

Östergötlands bostadspriser sjönk under 2023 med 2 procent. Prisfallet blev lika stort för villor som för bostadsrätter.

I många år har det varnats för en bostadsbubbla som kommer att spricka. Den spådomen har aldrig riktigt slagit in, men faktum är att priserna nu har sjunkit två år i rad i Östergötland.

I många år har det varnats för en bostadsbubbla som kommer att spricka. Den spådomen har aldrig riktigt slagit in, men faktum är att priserna nu har sjunkit två år i rad i Östergötland.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Östergötland2024-01-12 06:00

Under 2022 åkte bostadspriserna berg- och dalbana, med en kraftig uppgång under våren och en ännu kraftigare nedgång på hösten. När 2022 summerades hade Östergötlands bostadspriser sjunkit med 12–13 procent. 

2023 var inte utvecklingen lika dramatisk, men Svensk Mäklarstatistik noterar en nedgång i Östergötland även detta år.

Östergötlands villapriser gick under 2023 ner med 2 procent, vilket är aningen mer än i riket som helhet. Mest föll priserna i Söderköping, 8 procent, följt av Mjölby 5, Linköping 5 och Norrköping 2 procent. I Motala steg de med 3 procent. 

I övriga östgötakommuner gjordes för få affärer för att Svensk Mäklarstatistik ska lämna ut några procenttal.

Priserna på östgötska bostadsrätter föll även de med 2 procent under 2023, medan de steg med 1 procent i hela Sverige. Mest sjönk de i Motala, hela 23 procent. Även i Mjölby var prisraset stort, 19 procent. I Linköping och Norrköping steg bostadsrättspriserna marginellt, med 1 procent.

Fritidshusen tappade ännu mer i pris, minus 14 procent i Östergötland och minus 6 procent i riket.

För andra året i rad sjönk antalet bostadsaffärer. Under 2023 såldes 14 procent färre bostadsrätter och 7 procent färre villor i Sverige än året innan. Affärerna tog dessutom längre tid.

Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet, pekar på två faktorer som kan få marknaden att vända uppåt. 

– Det finns ett stort uppdämt flyttbehov och vi står sannolikt på räntetoppen. Nu kan hushållen planera sin boendeekonomi mer långsiktigt, säger Öholm i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!