Bostadspriserna har börjat falla

Bostadspriserna har börjat falla – i Stockholm. I Östergötland är inte statistiken lika entydig.

Till salu. Efter flera års kraftiga prisstegringar ser nu bostadsmarknaden ut att mattas av.

Till salu. Efter flera års kraftiga prisstegringar ser nu bostadsmarknaden ut att mattas av.

Foto: Peter Jigerström

Östergötland2017-11-14 06:00

Avmattningen på bostadsmarknaden märks i hela landet, men tydligast i Stockholm där bostadsrätterna gått ner med 2 procent den senaste tremånadersperioden. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Östergötland har fortfarande plussiffror för bostadsrätter – upp 4,8 procent det senaste kvartalet – medan villapriserna sjunkit med en procent under samma period.

– Det är nu tydligt att bostadsmarknaden gått in i en ny fas med prisnedgångar, även om regionala skillnader finns. Orsakerna till avmattningen är flera. Bland annat har den ökande nyproduktionen skapat ett större utbud utan att efterfrågan ökat i samma grad, kommenterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Sandegren menar att den senaste tidens inbromsning ska ses i perspektivet av att vi under ett antal år haft en stadig prisuppgång.

– Bostadsrättspriserna i Sverige har stigit med 57 procent de senaste fem åren. För villor är motsvarande uppgång 47 procent, säger Per-Arne Sandegren.

Jämfört med samma period i fjol har bostadsrättspriserna i Östergötland gått upp med 15,7 procent och villorna med 7,2. Mest har bostadsrätterna stigit i Mjölby, 23,0 procent, i Linköping, 16,7 procent, och Norrköping, 6,2. Villapriserna har på ett år gått upp mest i Linköping, 11,8 procent, följt av Finspång 7,8 och Norrköping 6,7 procent.

43 procent av svenskarna tror nu på stigande bostadspriser, enligt SEB:s boprisindikator. Det är en drastisk minskning från förra månaden då 66 procent räknade med en uppgång, men ändå fler än de 32 procent som tror på fallande priser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!