Allt fler tror på sjunkande bostadspriser

Allt fler tror på sjunkande priser på bostadsmarknaden den närmaste tiden. Samtidigt visar siffror att nivåerna i Östergötland fortsätter att ticka uppåt.

Priserna på bostadsrätter och villor i Östergötland fortsätter att ticka uppåt, men allt fler tror nu att nivåerna är på väg att vända nedåt.

Priserna på bostadsrätter och villor i Östergötland fortsätter att ticka uppåt, men allt fler tror nu att nivåerna är på väg att vända nedåt.

Foto: Pelle Johansson

Östergötland2021-08-10 11:30

Enligt Svensk mäklarstatistik har priserna på bostadsrätter i Östergötland stigit med 6,5 procent under de tre senaste månaderna.

På årsbasis har bostadsrätterna blivit nästan 8 procent dyrare jämfört med tidigare mätperiod, med ett medelpris som landar på drygt 31 000 per kvadratmeter.

Samtidigt har villorna blivit 7 procent dyrare under det senaste kvartalet. 

Motsvarande siffra räknat på 12 månader visar på en uppgång med 20 procent och ett snittpris på 30 000 kronor kvadraten.

Parallellt med detta visar flera indikatorer på att temperaturen på bostadsmarknaden håller på att svalna.

Dagens Industri skrev häromdagen om SEB:s boprisindikator som visar att antalet hushåll som tror på fallande priser har ökat jämfört med tidigare mätningar.

Andelen som tror på sjunkande bostadspriser framöver är nu 14 procent, vilket är en ökning med 8 procentenheter sedan föregående månad. 

Fortfarande tror dock över hälften, 53 procent, på stigande priser, men den andelen har backat från 68 procent i juli.

I artikeln uttalade sig SEB:s privatekonom Américo Fernández som menade att man förr eller senare skulle förvänta sig en nedgång.

Dagens Industri har också intervjuat Björn Welhagen, vd på Mäklarsamfundet, som konstaterade att bostadsmarknaden har gått in i ett semesterläge.

Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna, gav följande kommentar i artikeln:

– Ett större utbud av bostäder, och att amorteringskravet kommer tillbaka till hösten, pekar på en lugnare marknad. Antalet sålda bostäder kommer troligtvis att ligga på normala nivåer, även om det tar längre tid att sälja och att man inte säljer till rekordpriser varje gång. Priserna lär inte sjunka alltför mycket, trots att vi börjar se en viss nedgång i storstäderna.

Inför studentstarten i Linköping intervjuade vi den 30 juli Mathilda Raninger, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som berättade att efterfrågan på mindre lägenheter i kommunen fortfarande är god, men att tempot för att hitta drömlyan sjunkit något.

Hon konstaterade samtidigt att det tar något längre tid att sälja vissa objekt.

– Min känsla är att det råder en viss osäkerhet hos en del studenter om de ska plugga på distans eller vid campus. Det får dem att tveka en aning om de ska investera i en bostad eller inte.

Srdjan Vejnovic, mäklare på Fastighetsbyrån, bekräftade delvis den bilden.

– Färre besökare på visningarna och längre tid till försäljning, sade han och fortsatte:

– En faktor som påverkar är att det finns det fler lediga bostadsrätter i kommunen jämfört med tidigare. Det handlar om cirka 300 objekt som väntar på nya ägare. Vid den här tidpunkten förra året var det omkring 250.

Srdjan Vejnovic slog också fast att priserna vänt svagt nedåt den senaste tiden.

– En stark bidragande orsak till det är att utbudet är ganska stort, sade han samtidigt som han betonade att kön av intressenter är ungefär lika lång som tidigare.  

– Det gör att prisbilden ligger på en fortsatt stabil nivå.

Henrik Johansson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Östergötland, ser också en positiv trend i hela regionen framför sig.

Han tror heller inte att kravet på amortering, som återinförs i september, kommer att påverka i negativ riktning:

– Folk är sedan tidigare vana att betala av sina lån. Det blir därför ingen extra belastning för dem.

Bopriser Östergötland

Bostadsrätter, pris per kvadratmeter, fem största kommunerna:

Linköping, 37 351 kronor

Norrköping, 28 369 kronor

Motala, 17 159 kronor

Mjölby, 14 100 kronor

Finspång, 10 324 kronor

Villor, pris per kvadratmeter:

Linköping, 36 546 kronor

Norrköping, 34 130 kronor

Motala, 24 548 kronor

Mjölby, 26 895 kronor

Finspång, 22 567 kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!