Det har varit platsbrist en längre tid och behoven ökar ytterligare när fler ensamkommande asylsökande barn kommer till Sverige. Merparten av barnen är i 15-16 års åldern och kommer främst från Afghanistan, Somalia och Syrien.
Det är länsstyrelserna som är ute och förhandlar om platser i kommunerna. Men ett 60-tal kommuner har sagt nej och många kommuner som erbjuder platser har varit tveksamma till att ta emot fler.
I september beslutade därför riksdagen att Migrationsverket, från och med årsskiftet, har rätt att anvisa ensamkommande asylsökande barn till kommuner. Snart presenteras ett system som visar hur många barn varje kommun är skyldig att ta emot, delvis baserat på kommunens storlek och invånarantal.
Alla östgötakommuner erbjuder platser för ensamkommande asylsökande barn idag, se faktaruta, men det behöver skapas rum för fler. Länstyrelsen beräknar att dagens 54 platser måste fördubblas.
Migrationsverket mötte under tisdagen representanter från östgötska kommuner för att informera närmare om förändringarna.
– Det är bra att vi får möjlighet att skapa en bättre fördelning, det har behövts i många år, säger Jonas Doll, expert på Migrationsverket.
Vilka är de främsta skälen till att kommuner har tackat nej?
- Alltifrån bostadsmarknaden till att det är för långt till gymnasieskolan. Men alla kommuner kan, de har utbildningsresurser och socialkontor. Men det betyder inte att det är enkelt.
Vilken är den tuffaste utmaningen?
- Bostadsmarknaden är en nyckelfråga och ett skolsystem som kan ge ungdomarna konkurrenskraftiga utbildningar.
Jens Samuelsson, avdelningschef på Socialkontoret i Linköping, ser att kommunen står inför en tuff utmaning. Det saknas bostäder helt enkelt.
- Politikerna måste se till att det byggs fler hyreslägenheter, det har varit bostadsbrist i Linköping väldigt länge. Vi har jätteproblem att få fram bostäder, både till ensamkommande asylsökande barn, barnfamiljer och ensamstående med olika bekymmer.
Dina förhoppningar?
- Man måste ju tro, vi får sätta oss med berörda parter i kommunen och försöka hitta lösningar.
Magnus Oscarsson, kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög, ser också stora utmaningar i bostadsfrågan.
- Men faktum är att alla som kommer ska ha någonstans att ta vägen. Vi måste ta vårat ansvar.
Landshövding Elisabeth Nilsson ska bland annat låta sina medarbetare besöka kommunerna för att samla in idéer. Resultatet ska sammanställas i en rapport under våren.