Borenet säljer sitt fibernät

Tekniska verken utökar nu sitt fibernät i länet, genom att att köpa upp Borenets nät i Borensberg och på slätten mellan Linköping och Motala.

Anders Jonsson, vd för Tekniska verken, Georgios Tziolas, Borenet, Esbjörn Johansson, vd för Borenet, Jörgen Svärdh, vd för Utsikt Bredband.

Anders Jonsson, vd för Tekniska verken, Georgios Tziolas, Borenet, Esbjörn Johansson, vd för Borenet, Jörgen Svärdh, vd för Utsikt Bredband.

Foto: Tekniska verken

Östergötland2017-10-19 07:30

– För oss är det en stor affär ekonomiskt, men i synnerhet känslomässigt. Borenets fibernät har varit min bebis i femton år. Det har varit en lång resa och långa arbetsdagar. Inte sällan med stövlarna på, säger Esbjörn Johansson, vd för Borenet.

Borenets grundare Georgios Tziolas och Esbjörn Johansson har ett långt förflutet med Tekniska verken. Borenets fibernät påbörjades 2003 i Borensberg i samband med fjärrvärmeutbyggnaden. I dag finns det också i Österstad, Fornåsa, Klockrike och på landsbygden i de södra delarna av Motala. I praktiken är det Utsikt bredband AB – som ägs av Tekniska verken och Mjölby Svartådalen energi AB – som köper Borenets fibernät. Affären omfattar cirka 1 000 kunder på nätet. Borenet fortsätter att vara en operatör i Utsikts nät. Affären innebär att kunderna även får tillgång till andra tjänsteleverantörer.

Det var få andra aktörer som visade intresse när Borenet tog chansen att lägga fiberslang bredvid fjärrvärmesatsningen i Borensberg i början av 00-talet.

– Man kan nog säga att vi har haft en väldligt förstående bank. Men i dag råder rena fiberhysterin bland operatörer, konstaterar Esbjörn Johansson.

Tekniska verken och dotterbolaget Utsikt bredband ser affären som en naturlig utveckling.

– Vi äger ju angränsande nät. I den här världen gäller det att hitta olika vägar till effektiviseringar. Och här ser vi en sådan möjlighet att expandera regionalt. Vi kommer att fortsätta utbyggnaden av fibernät i regionen, med erbjudande om anslutning till Utsikts öppna stadsnät där det finns ett brett utbud, säger Jörgen Svärdh, vd för Utsikt bredband.

Och så här säger Tekniska verkens vd, Anders Jonsson, i en kommentar:

– Affären är en väldigt viktig signal till våra kunder, att vi fortsätter investera i fibernätet i regionen.

Borenet har i dag 20 anställda, och kommer nu att fokusera på sin verksamhet verksamhet som internetoperatör. Man fortsätter även att driva sitt bredbandsnätverk via radiolänk på landsbygden.

– För oss var det viktigt att sälja till ett regionalt företag som vill utveckla verksamheten och vara en långsiktig ägare till nätet. Det hade inte varit aktuellt att sälja till en stor nationell operatör, säger Esbjörn Johansson.

Kommer du att luta dig tillbaka nu?

– Haha! Nej, du. Jag är inte en sådan person! svarar Johansson.

Säljer. Nu säljer Borenet sitt fibernät till Tekniska verken. Här är vd:n och medgrundaren Esbjörn Svensson under arbetet med fibernätet i Klockrike, 2016.
Säljer. Nu säljer Borenet sitt fibernät till Tekniska verken. Här är vd:n och medgrundaren Esbjörn Svensson under arbetet med fibernätet i Klockrike, 2016.
Parterna i affären

Utsikt bredband: Äger fibernät som når huvuddelen av hushållen i Linköping, Mjölby och Katrineholm med tjänster för internet, TV och telefoni. Ägs av Tekniska verken och Mjölby-Svartådalen Energi.

Borenet: Borenet bildades våren 2002 med nättjänster till lokala kunder. Har utmärkt sig genom att leverera internet på platser där ingen annan tidigare har gjort det. Samarbetar med Utsikt bredband.

Tekniska verken: Energikoncern som ägs helt av Linköpings kommun. Har 230 000 privat- och företagskunder och erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas och elhandel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!