Bonusen slopas: "Har inte haft effekt"

Bonusen för sjuksköterskor som jobbar i dygnet runt-verksamhet skulle locka arbetskraft. Men nu vill den politiska sjukvårdsledningen skippa ersättningen.

Region Östergötland ska titta på andra alternativ, enligt Anders Härnbro (S), tredje vice ordförande i regionstyrelsen.

Region Östergötland ska titta på andra alternativ, enligt Anders Härnbro (S), tredje vice ordförande i regionstyrelsen.

Foto: Pressbild

Östergötland2018-03-01 15:00

I takt med den stora bristen på sjuksköterskor har allt fler vårdplatser tvingats stänga inom den offentliga hälso- och sjukvården i Östergötland. För snart två år sedan införde regionen en rad åtgärder för att vända vårdsituationen, däribland bonusen som skulle locka sjuksköterskor till verksamheter där vård ges dygnet runt, så kallad 24/7-verksamhet. Men snart är bonusen ett minne blott.

– Det finns inget som pekar på att bonusen har haft någon effekt, säger Anders Härnbro (S), tredje vice ordförande i regionstyrelsen. Då finns det ingen anledning att fortsätta med bonusen.

Anders Härnbro vill dock inte kalla det för att bonusen slopas eftersom den var en tidsbegränsad åtgärd i form av ett avtal som löper ut till hösten.

– Mitt förslag är att vi inte tar något nytt beslut att förlänga det.

Region Östergötland står därför fortfarande inför utmaningen att locka sjuksköterskor till verksamheter med kvälls- och nattpass. Men den här gången ska politikerna lyssna på aktörer som Vårdförbundet som redan 2016 påpekade att det var arbetstiderna och inte pengarna som var problemet.

– Vi ville från början att pengarna skulle gå till förkortad arbetstid och det kommer vi att fortsätta kämpa för, säger Emma Klingvall, ordförande på Vårdförbundet Östergötland. Man ska få vila och återhämtning för varje natt man jobbar, så vi vill att tio timmars arbetstid ska räknas som 14 timmar.

Bonusen ingick i en generell lönesatsning på sjuksköterskor som innebar att ob-tillägget höjdes med 66 procent. Prislappen hamnade på drygt 20 miljoner kronor per år och resultatet blev att 14 sjuksköterskor rekryterades.

– Det har kostat mer än det har smakat, säger Emma Klingvall. Enligt våra beräkningar som vi gjorde då man införde bonusen handlade det om lika mycket pengar per år som det skulle ha kostat att förkorta arbetstiden för nattarbete.

Dessutom har bonusen fått många medarbetare att gå ned i tid och i stället jobba mer på obekväm arbetstid, tillägger Emma Klingvall:

– Då tjänar man lika mycket så det säger något om att arbetstiden är viktigare. Sedan är pengar alltid bra, vi har medlemmar som är upprörda över det här och det är konsekvenser som regionen som arbetsgivare får ta ansvar för. Man kan inte bara ta bort något utan att ersätta det med något annat.

Ingen effekt. 
Bonusen har inte lockat fler sjuksköterskor och vårdplatser hålls fortfarande stängda.
Ingen effekt. Bonusen har inte lockat fler sjuksköterskor och vårdplatser hålls fortfarande stängda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!