Bönder hårt drabbade av dieselstölder

Tjuvar på jakt efter diesel plågar allt fler gårdsägare och lantbrukare i länet. Tjuvarna slangar diesel ur traktorer och skogsmaskiner och stölderna lär bli fler, befarar LRF-ordföranden i Linköping.

Vaksam. Mårten Johansson i Vreta Kloster har installerat larm på sin gård efter inbrotten. Han befarar att stölderna kommer att öka, både diesel och maskiner är värda stora belopp.

Vaksam. Mårten Johansson i Vreta Kloster har installerat larm på sin gård efter inbrotten. Han befarar att stölderna kommer att öka, både diesel och maskiner är värda stora belopp.

Foto: Peter Jigerström

ÖSTERGÖTLAND2015-04-25 09:00

– Jag är rädd för att det här bara är början. Det kommer att bli värre, säger Mårten Johanssson, ägare till Högby boställe och ordförande i LRF-avdelningen i Vreta Kloster.

Dieselstölderna tog fart under hösten 2014 och nu sitter östgötapolisen med ett 40-tal anmälningar från lantbrukare. En del anmälningar gäller flera fordon vid samma tillfälle.

Mårten Johansson är en av de lantbrukare som drabbats. I januari hade han inbrott på sin gård och gärningspersonerna stal 80 liter diesel ur en traktor. Kort därpå återkom de och gjorde ett försök till men misslyckades.

– Det finns andra som har drabbats tre-fyra gånger. Det är inte roligt, psyket tar stryk, man sover dåligt på nätterna, så fort man hör nåt ljud på nätterna vill man ut och kolla och sen ska man upp och jobba tidigt nästa morgon, säger Mårten Johansson.

Stölderna har blivit ett så stort problem att lantbrukarna i Vreta Kloster-trakten nyligen hade ett möte med Linköpingspolisen och försäkringsbolag för att diskutera brottsförebyggande åtgärder. De fick tips om rörelsestyrd belysning och om att vara uppmärksamma på bilar som cirkulerar. Mårten Johansson säger att lantbruksmaskiner över lag är dåligt stöldskyddade och också svåra att skydda.

– Jag kan inte låsa tanklocken på maskinerna, tankarna är av plast. Skulle jag sätta lås på dem så tar tjuvarna en kniv eller borr. Tanken går sönder, det går en vecka innan jag får tag på en ny och maskinen blir stående, säger han.

Allt fler lantbrukare tvingas ta hem maskiner från ägorna över nätterna istället för att lämna dem vid gärdeskanten som man gjorde fram till förra året, beskriver han. I Linköping har polisen ett 15-tal anmälda dieselstölder, Motalapolisen har fem och Norrköpingspolisen ett 20-tal. Dieseln slangas ur traktorer – vanligen på gårdsplaner eller ute på fält – grävmaskiner, dumpers och skogsmaskiner. Tjuvarna passar samtidigt på att stjäla utrustning som extraljus och batterier. Ofta rör det sig om 100-200 liter diesel per stöld. Flera fordon har stått på inhägnat område där gärningsmännen har klippt sönder stängsel.

Många har likt Mårten Johansson i Vreta Kloster valt att installera larm. Trots det stjäls ibland hela lantbruksmaskiner. Stölderna ökar över hela landet. Nu, säger Mårten Johansson, känner gårdsägarna i Linköpingstrakten att polisen är uppmärksam.

– I höstas upplevde flera att polisen inte visade så stort intresse. Nu är polisen vaksam och tar det här på allvar och kommer i den mån de kan när något har hänt, säger han.

Varför stjäl man diesel? Det verkar krångligt att ägna sig åt?

– Det är bränsle. Åttio liter diesel som de stal hos mig, det kan två man bära i två tjugolitersdunkar vardera. Det räcker för att tanka en bil en vecka.

Mattias Ydreborg, chef för utredningsenheten vid Linköpingspolisen, konstaterar att polisen hittills inte kunnat lämna över någon misstänkt gärningsman till åklagare. Det är mycket vanligt att stölderna upptäcks många timmar efter att gärningsmännen försvunnit. Spåren kan vara få och gärningsmännen redan långt borta.

På en av brottsplatserna i länet har polisen funnit en plastflaska från Warszawa. Vid ett tillfälle påträffade polisen två bulgariska medborgare som hade sex dunkar diesel i sin bil utan att kunna redogöra var dieseln kom ifrån. Männen greps misstänkta för stöld men släpptes. Ingen har sedan gripits som misstänkt.

Lokala och utländska gärningsmän

I en rapport från polisens Nationella transportsäkerhetsgrupp som kom 2014 är gärningsmännen bakom diesel- och maskinstölder både kriminella med lokal anknytning, och utländska medborgare som rör sig över stora geografiska

områden.

Anmälningarna ökar i Östergötland. Ändå är länet inte värst drabbat.

Enligt polisens rapport är situationen värst i Västra Götaland, Stockholmsregionen och Skåne. Utanför storstadslänen är Jönköpings län värst drabbat.

"Sannolikt står ett relativt litet antal individer bakom stora delar av brotten" skriver polisen i sin rapport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om