Länsförsäkringar Östgöta är ett kundägt försäkringsbolaget som en gång i tiden hette Östgöta brandstodsbolag.
Förra året delade Länsförsäkringar ut 200 miljoner kronor i återbäring till cirka 200 000 kunder. I år kommer försäkringsbolaget att betala ut en lika stor summa.
– Det är glädjande att vi även i år kommer att lämna återbäring till våra östgötska kunder. Det känns bra i de här tiderna att kunna ge återbäring med tanke på lågkonjunkturen och den ekonomisk osäkerheten i samhället. Det är bra att vi kan bidra till våra kunders ekonomiska trygghet, säger Länsförsäkringar Östgötas vd, Åsa Röhs.
Trots ökade skadekostnader gjorde Länsförsäkringar Östgöta förra året det näst starkaste resultatet i bolagets historia. Samtliga affärsgrenar uppvisade en tillväxt och rörelseresultatet för 2024 uppgick till 292 miljoner kronor.
Varför går det så bra just nu?
– Vi har en fin tillväxt i samtliga affärer, i sakförsäkring, livförsäkring och vår bank. Alla tre har en bra tillväxt. Vi har också haft en fin avkastning på vårt kapital. Vi har haft mycket fler skador under 2024 än föregående år och också högre kostnader för dessa. Men vi klarade att parera det på ett bra sätt.
Är det någon särskild typ av skador som har ökat?
– Förra året började ganska knackigt och vi var rädda att det skulle dra i väg och bli ett fruktansvärt år. Men det slutade bra. Det var skador på fordon och byggskador som ökade mest.
Länsförsäkring Östgöta har drygt 240 000 kunder i länet. Det är de cirka 200 000 kunderna som har sakförsäkring som får återbäringen.
Får alla kunder lika mycket i återbäring?
– Nej, det är kopplat till de premier som kunden har betalat. Ju mer kunden har betalat i premie, desto mer återbäring får kunden. Har du bara en hemförsäkring på några hundralappar på ett år blir det inte så mycket. Men för en företagare som har massor av försäkringar blir det betydligt mer pengar, säger Åsa Röhs och fortsätter:
– Vi är ett kundägt bolag och får vi ett överskott går pengarna tillbaka. Det är en form av återbetalning av premien.
Men ni sparar ändå en hel del i ladorna med tanke på att vinsten var över 1 miljard kronor?
– Vi behöver spara i ladorna för framtida skador och vi behöver satsa en del på utveckling. Vi behöver ha en buffert för att behålla stabiliteten i vårt bolag.
Återbäringen kommer att betalas ut i slutet av juni.