I Svenskt Näringslivs företagarpanel för det fjärde kvartalet som presenterades på onsdagen svarar mer än var sjätte östgötskt företag att de bara kan förbli livskraftiga i högst fyra månader om pandemin fortsätter utan nya stödåtgärder.
– Det är oroande. Dessutom uppger var tredje bolag att de kommer att behöva säga upp eller permittera personal den närmaste framtiden, säger Johan Gustafsson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Östergötland.
Svenskt Näringsliv har sammanställt en lista med krav till regeringen för att stötta företagen.
Johan Gustafsson ser omställnings- och permitteringsstöden som de viktigaste punkterna.
– Omställningsstödet och korttidspermitteringen är direkt avgörande för många av de företag som har det svårast just nu. Att stöden förlängs och förbättras är nödvändigt.
Att företag som korttidspermitterat personal delat ut pengar till ägarna har stuckit i ögonen hos många. Ändå vill ni ta bort förbudet mot koncernbidrag och utdelningar. Varför?
– Många företag delar upp sin verksamhet i flera bolag med affärsverksamhet i en del och forskning och utveckling i en annan. Om inte koncernbidrag tillåts finns risken att de måste dra ner på forskningen. Och många små företag använder utdelningen till amorteringar och betala av sina skulder. Jag ser risken som ganska liten att pengarna hamnar fel. Sedan ska man självklart granska och kräva återbetalning från dem som fuskar, säger Johan Gustafsson.
Mindre än hälften av de östgötska företagen har svarat på enkäten. Hur pass tillförlitliga är siffrorna?
– Jag tycker inte att en svarsfrekvens på 46 procent är några problem. Resultaten ligger dessutom i linje med vad som kommit fram i andra undersökningar.
Nationellt sett står sig de östgötska företagen ändå starkt. I landet i helhet uppger fyra av tio företag i enkäten att de har likviditetsproblem och 46 procent av företagen har tappat i omsättning det senaste halvåret.
– För många företag är det ett allvarligt läge, betydligt värre än i våras. Samtidigt finns det branscher som inte alls är lika anstränga som i april–maj. För stora delar av industrin tuffar det på nästan som vanligt och vi ser inte de här störningarna i leverantörskedjorna i lika stor utsträckning som vi gjorde i våras. Men delar av tjänstesektorn och detaljhandeln blöder och för besöksnäringen med hotell och restauranger är det nattsvart, säger Johan Gustafsson.