Blixtar och dunder under natten

Natten mellan onsdagen och torsdagen skedde intensiva blixtnedslag på flertalet håll i Östergötland.

Åska drog genom länet under gårdagen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Åska drog genom länet under gårdagen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Aaron Vincent Elkaim/Scanpix

Östergötland2018-08-09 11:30

Under natten mellan onsdagen och torsdagen kanske du fick din nattsömn rubbad. Då drog nämligen ett kraftigt åskoväder in genom Östergötland.

– Det var intensiva blixtnedslag från sen kväll och en bit in på natten. Framförallt i Åtvidabergstrakten, säger Charlotta Eriksson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Jon Järpeland är meteorolog på SMHI och berättar att det kom tusentals blixturladdningar i länet under natten till torsdagen.

– Under det här åskovädret kom det ett stråk på mellan 1 000 och 2 000 blixturladdningar i Östergötland. Då pratar vi inte bara om faktiska blixtnedslag utan även när blixtarna går mellan molnen, säger han.

När åskade det mest?

–Som mest var det vid 23-tiden eller nästan vid midnatt. Det var då det började röra sig in över Östergötland och Kalmar, säger Jon Järpeland.

Var det regnade mest är svårt att säga eftersom det handlade om väldigt lokala regnskurar. Men Charlotta Eriksson nämner att Horn fick 7,1 mm och Malmslätt 4,3 mm under onsdagsdygnet.

Kommande dagar bjuder på ostadigare väder och svalare temperaturer i länet. Under fredagen blir det inga större regnmängder, men under lördagen och söndagen kan en del skurar passera. Fredagens temperaturer landar på mellan 20-25 grader och under helgen blir det omkring 20 grader.

– Det blir lite mer normala temperaturer för årstiden, säger Charlotta Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!