Vad sägs om grisfötter, skållat rågbröd, inkokt tunga och pepparrotsgädda? Vad sägs om att dinera med självaste biskop Brask? Hur syltade och syrade man för 100 år sedan? Under 2016 har du din chans.
Idén kommer från museivärlden, som sneglat på populära tv-programmet Historieätarna, och kallas Kök & Käk. Det är den största kraftsamlingen som gjorts kring östgötsk mat och drygt 20 samarbetspartner ingår.
På agendan står mängder av utställningar runt om i länet, dramatiserade matguidningar, matmässor, studieresor, djupdykning i gamla recept och smakprovningar.
Att Östergötland är ett stor matlän med mängder av producenter och förädlare är inget nytt. Med Kök & Käk hoppas man synliggöra det som finns och att olika aktörer under hela året hjälper till att marknadsföra varandra. Maten och kulturen ska gifta sig och såväl östgötar som hitresta kan ta del av ett digert program.
Vad vi åt har stor anknytning till vad länet varit bäst på att producera, efter de möjligheter som ges. Klassisk stek, sås, potatis, kokta grönsaker och gelé och annan klassisk husmanskost har länge funnits på matsedeln, liksom ärträtter, raggmunk och skållat rågbröd som var en början till dagens så populära surdegsbröd.
– Sedan lång tid tillbaka har länet varit duktigt på att balanser syra och sötma, säger Louise Alenbrand, Östgötamat, som hoppas att länets restaurangägare också ska haka på matåret.
Liksom skolorna. Dagens matsvinn är ett stort problem och i alla utställningar kommer att finnas mycket matnyttigt kring hur vi kan ta tillvara maten bättre.
Håll utkik på kokakak.se för att se kalendariet för året och alla olika arrangemang. Startskottet går på söndag då Östergötlands museum inviger utställningen Mat, myter & middagsbord.
Därefter rullar matåret på med workshop på Hagdahls Kök, mässan Smaka på Ötgötamat i Louis de Geer, Norrköping, workshops med ägg på Östergötlands museum, provsmakningar från olika tidsepoker samt en ärtdag med Hemvärnet på Flygvapenmuseet, foodhopping med Linköpings guideklubb, utställningen Matens år på Biskopsgården samt middag med biskop Brask på Domkyrkomuseet, guidning och provsmakning från renässansen på Vadstena slott, skattjakt efter 1600-talsrecept på Ekenäs slott, ransonering och smarta tips från beredskapstiden på radiomuseet i Motala, workshop om att ta tillvara höstens skörd och en utställning om brödkultur, liksom en avsmakningsbuffé, på Friluftsmuseet i Gamla Linköing . . . och mycket, mycket annat.
God spis!