Nu inleds valet – så undviker du trängsel

Pandemin riskerar att minska deltagandet i kyrkovalet. Den som vill undvika trängsel gör klokt i att rösta denna vecka – eller brevrösta.

"Det är viktigt att så många som möjligt gör sin röst hörd", säger biskop Martin Modéus.

"Det är viktigt att så många som möjligt gör sin röst hörd", säger biskop Martin Modéus.

Foto: Linköpings stift

Östergötland2021-09-06 16:00

I det förra kyrkovalet, 2017, deltog 19,1 procent av de röstberättigade. En låg andel jämfört med andra val, men ändå det högsta valdeltagandet sedan 1934.

Nu befarar valansvariga att den stigande trenden kan komma att brytas på grund av rädsla för covid-19. Men Maria Ellhar, valhandläggare i Linköpings stift, tror inte att så många stannar hemma av pandemiskäl.

– Många, särskilt de äldre, är ju vaccinerade. Och vi har uppmanat valnämnderna att utöka öppettiderna och att ha separata in- och utgångar i lokalerna, berättar hon.

Själva valdagen är söndag 19 september, men förtidsröstningen drog igång på måndagen. Lokaler och öppettider finns i tidningsannonser och på Svenska kyrkans hemsida.

– Förtidsröstandet brukar öka ju närmare valdagen man kommer. Så vill man undvika trängsel kan det vara klokt att rösta en förmiddag nu i början. Det går också att brevrösta. Då behöver man ett brevröstningspaket som finns att hämta på pastorsexpeditionen, säger Maria Ellhar. 

Svenska kyrkan har varit skild från staten sedan 2000 och sedan dess är det kyrkan som arrangerar valet. Martin Modéus, biskop i Linköpings stift, tycker att det är viktigt att utnyttja sin rösträtt.

– Dels är ju kyrkan en av Sveriges största medlemsorganisationer. Det har verkligen betydelse att många är med och låter sin röst bli hörd, säger han.

– Sedan är det rätt tydligt, utifrån dagens utveckling i världen, att demokrati inte är något man kan ta för givet. Den måste man hela tiden försvara och använda. Detta att engagera sig i civilsamhället är ju ett sätt att hela tiden öva sig i demokrati. Så det finns en viktig principiell sida av det hela också, fortsätter Modéus.

Kyrkovalet kritiseras ofta för att det leder till en politisering av kyrkan?

– Det är över fem miljoner som är med i kyrkan och valsystemet måste ju ordnas på något sätt. Just nu är det så här och då tycker jag att vi ska uppmuntra och uppskatta det. Men det är klart att i framtiden ser man kanske en utveckling där det är färre rent politiska partier som framträder i valet, säger Martin Modéus.

För att få rösta i kyrkovalet ska man ha fyllt 16 år på valdagen och ha blivit medlem senast 13 augusti.

Nästan fem miljoner personer har rösträtt. Tre beslutande församlingar ska väljas: kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!