"Kursen får en att vilja bli engagerad i militären", säger 15 åriga Seif Jaber från Linköping. Trots att han råkade vricka foten efter att ha trampat snett i ett spår från en bandvagn håller han modet uppe, och beskriver den gångna veckan som kul och lärorik. Men mellan momenten passar han på att vila foten. Han förklarar att det roligaste hittills var att flyga med i Hercules-plan. Det jobbigaste? Att marchera i en timma i 30 gradig hetta.
Under tisdagseftermiddagen utbildades eleverna i förläggningstjänst. Vilket bland annat innefattar att snabbt och metodiskt resa ett större tält.
Ett annat moment var att hugga ved med yxa. Här tar Noa Staffan i för kung och fosterland och lyckas klyva vedträet på första försöket.
Sommarkursen är öppen för ungdomar mellan 15 och 18 år. De flesta under årets kurs är dock i det lägre spannet omkring 15-16 år.
"Pappa gjorde lumpen så jag gör det här för att få en inblick men också för att komma bort från hemmet, mobilen och sociala medier. Vilket varit jätteskönt. Innan det varit tufft att gå upp klockan sex, men nu är det inga problem", förklarar Malva Hidenfalk (längst till vänster). Hon, Hanna Helström, Lana Pistol, Benar Sarmamy och Vilma Nordlinder vilar mellan momenten. Samtiliga förklarar att de fått blodad tand för det militära och är sugna på att göra lumpen om några år.
Eleverna får testa på olika uppgifter under förläggningstjänsten. Utbildningen bedrivs autentiskt med tydliga kommandon från instruktören.
"I början är det jobbigt för alla. Lite av en kulturkrock. Nu börjar de blomma ut och visa vad de går för och hur de fungerar i grupp", förklarar vicekorpral Ellinor Reinke, som gör sitt femte år som instruktör på kursen, och fortsätter
Utöver de militära grunderna, hur man går och står, får ungdomarna bland annat lära sig mycket sjukvård men även lära sig skjuta med .22 long och testa på tuffare fysisk soldatträning.
Försvarsmakten hoppas med kursen ge ungdomarna upplevelser av och kunskaper om verksamheten i stort, men i synnerhet flygvapnet. Arrangör är Flygvapenfrivilligas riksförbund och Helikopterflottiljen. Målet är bland att väcka ett flygintresse hos ungdomarna. Detta genom att bland annat låta dem testa på att flyga med i ett Hercules-plan.
Det stora tältet vecklades sedan in till ett betydligt mer lätthanterat stycke. Även det skulle ske snabbt och metodiskt.
Flera av instruktörerna gör kursen på sin semester. Pär Karlsson från Helikopterflottiljen förklarar att de (Helikopterflottiljen) är med och stöttar och bland annat hjälper till med materiell, bokningar, säkerhetsanalys och som övergripande bollplank.
Kursen anordnas på Markstridsskolan i Kvarn, utanför Borensberg. Anläggningen innefattar bland annat stora skogsytor. Utöver det finns Sveriges största anläggning för strid i bebyggelse på anläggningen. Den fiktiva staden heter Spång och byggdes 2011.