BILDERNA: Dubbla fenomen skådade på onsdagsmorgonen

Både partiell månförmörkelse och dimbåge. De astronomi- och ljusfenomenintresserade i Östergötland fick en bra start på onsdagen.

Partiell månförmörkelse och dimbåge.

Partiell månförmörkelse och dimbåge.

Foto: Ninni Jonsson Tolle / Anna Karlsson

Östergötland2024-09-18 14:30

Månförmörkelser inträffar vid fullmåne när solen, jorden och månen ligger i linje, med jorden i mitten. Jordens skugga träffar då månen, som blir förmörkad, helt eller delvis.

Under natten till onsdagen kunde en så kallad partiell månförmörkelse skådas, vilket bland andra Illustrerad vetenskap och astroinfo.se rapporterat om.

Ninni Jonsson Tolle i Nykil sydväst om Linköping tog vid klockan 04.45 den här bilden, där man ser skuggan på månens övre högra del:

undefined
Partiell månförmörkelse skådad från Nykil.

Månförmörkelser, som inträffar minst två och högst fem gånger varje år, kan delas in i tre typer; total, partiell och penumbral. Den partiella inträffar då månen, under passagen genom jordens skugga, aldrig helt befinner sig i skugga. Endast en del är i skugga medan resten befinner sig i halvskugga.

Några timmar senare under morgonen tog Anna Karlsson i Hamra, strax utanför Rimforsa, den här bilden:

undefined
Dimbåge vid Hamra utanför Rimforsa.

Dimbågen, även kallad vit regnbåge, är enligt SMHI delvis samma fenomen som regnbågen fast den uppstår i moln- eller dimdroppar istället för i regndroppar. 

SMHI informerar att dimbågen "inte är alls lika vanlig" som regnbågen. För att den ska uppträda krävs att man har ett skikt med små moln- eller dimdroppar framför sig och en lågt stående sol i ryggen. Dimbågar är vanligast på just sensommarmorgnar när dimman är på väg att lätta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!