På förmiddagen den 16 mars 2020 går Svea, 87, in på Ica Nära i Boxholm och tar en kundkorg på hjul för att lägga sina matvaror i. Svea läser från sin inköpslapp, lägger varor i korgen och går sedan till kassan för att betala. Då finns inte plånboken kvar i väskan som hon också haft liggande i kundkorgen.
– Vilken chock det var, säger Svea när vi nu får kontakt ett år efter händelsen, och pratar om det hon råkade ut för.
Svea får hjälp av butikens föreståndare att ringa banken och spärra sina kort. Förutom korten har tjuven stulit 700 kronor i kontanter. Händelsen tar hårt på Svea. Hon känner oro och rädsla, och hon skäms. Idag berättar hon så här:
– Det har satt djupa spår i mig. Jag har inte förtroende för folk. Och när det just hade hänt så vågade jag först inte tala om det för mina barn för jag skämdes, för att jag inte kunde hålla reda på mina saker.
Övergreppet mot Svea rubriceras av polisen som grov stöld. På butikens övervakningsfilm syns tydligt en man som snabbt stjäl plånboken ur Sveas väska. Men vem är han?
Tre månader senare, i juni i en livsmedelsbutik i Motala, stödjer sig Britt Nyberg, 83, på sin rollator medan hon går genom affären och plockar varor. Britt har problem med balansen och behöver rollatorn både inne och ute. På rollatorn lägger hon sin handväska. När hon kommer till kassan och det blir hennes tur att betala hittar hon inte plånboken. Britt blir alldeles stel. Hon är säker på att hon haft den med sig då hon gick in i butiken. Kunden före Britt går tillbaka in i butiken för att se om Britt kanske tappat plånboken där. Den finns inte.
Men på övervakningsfilmen från butiken, som personalen snabbt kollar, finns förklaringen: En man som håller sig nära hennes rollator gör först ett försök att få ner handen i hennes väska, misslyckas, men när hon en kort stund senare vänder ryggen åt rollatorn för att ta en vara ur en kyldisk lyckas mannen stjäla hennes plånbok och försvinner snabbt.
Hur kunde hon undgå att märka stölden? Britt känner sig ställd – sedan blir hon kränkt och arg.
– Äldre människor borde få ha sina saker ifred. Det är orättvist att de inte ska få leva ifred den tid de har kvar, säger Britt i förhör med polisen.
Idag är hon fortfarande arg. Och när hon går ut och handlar är hon misstänksam mot personer som kommer nära.
– Jag blev arg och kränkt då, även kränkt å de andra kvinnornas vägnar, alla andra som också drabbats av honom. När jag läser domen blir jag också ännu argare, för det framgår hur utstuderat det här har varit, hur han har åkt omkring och stulit från gamla kvinnor, säger Britt när vi får kontakt.
Vid lunchtid den 22 oktober 2020 handlar Mona, 78 (som egentligen heter något annat), på City Gross i Mantorp. I ena jackfickan har hon mobilen, i den andra fickan plånboken. När Mona står i kassan för att betala upptäcker hon: Plånboken är inte i fickan. Hur är det möjligt? Mona känner panik. Hon lämnar butiken och åker direkt till banken för att spärra sina kort. På banken ser personalen att någon nyss försökt ta ut pengar på Monas betalkort. Men eftersom personen slagit fel kod tre gånger har bankomaten ”svalt” kortet.
Mona mår dåligt av händelsen. ”Det är hemskt att jag har utsatts för detta”, säger Mona i kontakt med polisen som förhör henne. När hon förstår att inga pengar stulits känns det lite bättre, men hon är än idag misstänksam och observant. Och hon är hon glad att hon inte råkade värre ut.
– Han lyckades ju inte stjäla några pengar av mig. Av andra har han stulit mycket mer pengar, säger Mona när vi pratar om händelsen.
På övervakningsfilmen från City Gross syns hur Mona går omkring i butiken och plötsligt kommer en man upp tätt bakom henne. Han försöker ta plånboken ur hennes ficka men misslyckas. På andra försöket får han upp plånboken och försvinner. Sedan filmas han av en ny kamera: Vid bankomaten utanför där han försöker ta ut pengar från Monas konto. Han lyckas inte gissa koden och kortet fastnar i automaten.
Förstår mannen att han kan vara filmad? Vad han inte vet, är att filmer och bilder av honom vid det här laget cirkulerar hos polisen i flera länder i Europa. Svenska polisens specialenhet Circa, som jobbar med att upptäcka och identifiera stöldligor som begår brott mot äldre, sitter sedan flera månader tillbaka på övervakningsfilmer från nära trettio närmast identiska plånboksstölder från äldre människor i matbutiker runt om i Sverige; Järna, Hudiksvall, Hjo, Bålsta, Uddevalla, Mariestad, Trollhättan, Malmö… Tjuven på filmerna är samma man som återkommer. Men vem är han?
Den avgörande pusselbiten levereras från Tyskland. Tysk polis identifierar mannen på de svenska bilderna som en 38-åring från Rumänien, dömd för fickstölder i Tyskland. Svensk polis har därmed en identitet på mannen och han blir nu efterlyst internationellt.
Mannen anhålls i sin frånvaro 27 oktober. Dagen efter grips han utanför Falun. Han färdas i en hyrbil och i den hittar polisen bland annat nära 20 000 kronor i kontanter.
Mona, 78, i Mantorp var det senaste kända brottsoffret vid tiden för avslöjandet. Därför blir det polisen i Motala och kammaråklagaren i Linköping som får huvudansvar för hela den omfattande utredningen som berör brottsoffer i hela Sverige.
Utredningen ska visa att 38-åringen rest in minst sju gånger i Sverige och riktat sina stöldattacker mot äldre, främst kvinnor. Han hann begå ett 30-tal stölder innan han greps, genom ett omfattande polissamarbete som hamnade i skarpt läge efter att han filmats av övervakningskameror i Mantorp. Där fick polisen avgörande bevis.
Den 12 februari 2021 döms 38-åringen i Linköpings tingsrätt för 30 fall av grov stöld, elva fall av bedrägerier och nio fall av försök till bedrägeri. Straffet blir fyra års fängelse och tio års utvisning ur Sverige.
Mannen har erkänt delar av det han åtalats för men nekar till annat. Han har överklagat domen till Göta hovrätt. Han vill få straffet sänkt och vill slippa utvisning. Vi har sökt mannen, som sitter häktad, via hans försvarsadvokat för att kunna ställa frågor till honom om hans brottslighet. Hans advokat Christian Oxhamre meddelar att de inte vill ge några kommentarer förrän efter hovrättens dom. Hovrätten tar upp fallet i slutet av april.