Bikupor kan konkurrera ut vilda bin

Honungsbin kan konkurrera ut de vilda solitärbina på platser där blommorna inte räcker till. Så här ser du till att bikupan inte förstör mångfalden.

Konkurrens. Vilda bin riskerar att konkurreras ut av tambin, även kallade honungsbin.

Konkurrens. Vilda bin riskerar att konkurreras ut av tambin, även kallade honungsbin.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Östergötland2017-02-09 09:49

Det finns en risk att honungsbin kan påverka det vilda beståndet av humlor och solitärbin. Beroende på vart bikuporna är placerade och hur god tillgången på nektar och pollen är så kan de vilda stå utan mat.

– Solitärbina är specialiserade på en speciell växt som de har anpassat hela sin livscykel till, säger Tommy Karlsson, biolog på länsstyrelsen som arbetar med hotade biarter.

På exempelvis rapsåkrar finns mat i överflöd för bina, vid torra marker och platser med högre naturvärden finns det däremot en risk för problem.

– Samtidigt kan det finnas andra marker i anslutning som honungsbina hellre flyger till, allt beror på omständigheterna, säger Tommy Karlsson.

Förra veckan berättade vi om att rekordmånga vill börja odla egna bin, viktigt att tänka på är tillgången på blommor och dess nektar som ska räcka även till de vilda bestånden. Solitärbin lever gärna i torra, sandiga marker eller grustag, där det kan finnas en risk för konkurrens från honungsbin. Tommy Karlssons tips är att jobba för att få det så blommigt som möjligt i landskapet, och att låta väg- och åkerkanter blomma, det kan göra en stor skillnad för bina.

– Med god tillgång till pollen och nektar kan honungsbin bli ett viktigt komplement till de vilda bina, säger Tommy Karlsson.

Sälg och viden är bra att värna om, eftersom de ger årets första mat för bina och är en förutsättning för att de ska kunna reproducera sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!