Vintern 2020–2021 drabbades fem gårdar i västra Östergötland av den fruktade smittan.
I november höjdes åter skyddsnivån i södra Sverige efter utbrott i Europa. Alla fjäderfän skulle då hållas inomhus, inklusive andra skärpta regler om foder, hygien och skötsel.
"Vi är nu inne i en varmare period, en större andel av fåglarnas vårflytt är avklarad och smittspridningen av fågelinfluensa bedöms ha avtagit", skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Beslutet om att släppa på kraven om att hålla alla fjäderfän inomhus baseras på en riskbedömning från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.
Det innebär att fjäderfä och andra fåglar i fångenskap får gå utomhus. Utställningar och marknader får också genomföras i och med beslutet.
Jordbruksverket menar dock att faran för nya utbrott inte är helt över. Viruset finns bland vilda fåglar och myndigheten uppmanar alla som har fjäderfän att fortsätta vara noga med hygien och smittskydd för att minimera risken att få in smitta.
– Det gäller särskilt om det finns många vattenlevande vilda fåglar eller flyttfågelsträck nära gården, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, i pressmeddelandet.
Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjäderfän. Vissa virustyper kan smitta människor, men det är mycket ovanligt.
Det ökade riskområdet som nu varit aktuellt har berört större delen av södra Sverige upp till Uppsala län.