– Vi har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att vi bara har en halv föryngring över förvaltningsmålet. Och då tycker vi att det är bäst att avvakta till dess att vi åtminstone har en föryngring över, säger Mia Kjällander, som är vilthandläggare på Länsstyrelsen. Med föryngring menas hona med ungar.
Det är även så att Östergötland har haft tre lodjur som har dött, mest troligt i trafiken. Anledningen till varför Östergötlands län har en halv föryngring över förvaltningsmålet beror på att föryngringarna har hittats precis på gränsen mellan Östergötland och Södermanland, därav blir en föryngring till två halvor.
Landet är uppdelat i tre förvaltningsområden: norra, mellersta och södra. 2019 blir första året som det beviljas licensjakt på lodjur i hela det södra förvaltningsområdet. Minsta antalet föryngringar som ska finnas, enligt Naturvårdsverkets miniminivå, i det södra förvaltningsområdet uppgår till 18,5 föryngringar.
– Vi har aldrig kommit upp i så pass mycket lodjur som vi gemensamt i det södra området har haft säsongen 17/18, då kom vi upp i 34 föryngringar. Året innan hittade man 24 föryngringar, säger Mia Kjällander.
Det är lite oklart om det faktiskt är så att lodjuren har ökat i mängd så pass mycket eller om det säsongen 17/18 hittades fler lodjur vid inventeringen.
– Man vet inte om det är så att de faktiskt har ökat men det var ganska bra spårförhållanden i januari och februari och även sena hösten förra året, så man har hittat mycket lodjur.