– Det känns som att regeringen har lyssnat på de remissvar som gått ut och det är väldigt positivt för våra kunder, säger Peter Trygg, regionchef Fonus Öst.
Det var i måndags som regeringen informerade om att införa ett maxtak om åtta personer vid offentliga sammankomster, med start på tisdag den 24 november och fyra veckor framåt. Men beslutet har upprört, inte minst, människor som planerar för begravningar då det skulle innebära att endast fem anhöriga, plus präst, kantor och begravningsentreprenör skulle få närvara vid en ceremoni.
Ärkebiskop Antje Jackelén uttryckte bland annat i ett pressmeddelande till Svenska kyrkan:
– Sedan begränsningen om åtta personer blev känt har vi fått hjärtskärande berättelser om sörjande människor som ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen. Ett värdigt avskedstagande är grundläggande för sorgearbetet. Tillgången till riter som tolkar livets glädje och sorg är särskilt viktig i kristider.
Även länsstyrelserna i landet har skickade ett gemensamt remissvar till regeringen där samtliga var överens om att just begravningar bör undantas beslutet om max åtta personer. Istället, menar de att gränsen bör sättas till 20.
På fredagseftermiddagen meddelade regeringen att maxtaket för offentliga sammankomster blir max åtta personer - men med undantaget begravningar.
– Det blir möjligt att hålla begravning eller urnsättning med max 20 personer, oavsett religionsutövning, säger demokrati- och kulturminister Amanda Lind till TT.
Peter Trygg på Fonus Öst tycker att beslutet från regeringen känns respektfullt och lyder under god begravningssed.
Anser du att regeringen från början borde ha tänkt på begravningar i sitt förslag om åtta personer vid offentlig tillställning?
– Svar ja. Jag tror att myndigheter och regeringen lär sig. Begravningar var något som de inte hade med sig i beräkningen, säger Peter Trygg.