Vi har i flera artiklar berättat om läkaren Rasheed Karim Rishad som tidigare arbetat på Motala Lasarett och hur han i upprepade fall har brustit i sin yrkesutövning. Samtliga fall är kopplade till omskärelser som bland annat har utförts på en skönhetsklinik i centrala Linköping. Det senaste fallet inträffade i oktober 2018. Vid ingreppet användes en så kallad diatermiapparat som används för att bränna bort vävnad med hjälp av elström. Pojken fick en mycket allvarlig skada som kommer att ge framtida men. I samband med att fallet anmäldes av mamman till Inspektionen för vård och omsorg, inledde tillsynsmyndigheten en granskning av läkaren.
Läs mer:Läkare får stark kritik efter omskärelse
I sammanlagt tio fall av omskärelse fanns allvarliga brister. Bland annat skadades en sjuårig pojke i juni 2018 då en kompress hade lötts fast som fick åtgärdas under narkos på Universitetssjukhuset en månad efter ingreppet. Det visade sig också att pojken hade varit vaken under ingreppet trots att äldre barn som genomgår omskärelse i första hand ska sövas ned.
I mars 2018 fick en bebis, som då var en månad gammal, en livshotande reaktion med kramper efter att läkaren överdoserat Lidocain, ett läkemedel som används vid lokalbedövning. Läkemedlet ska undvikas helt på nyfödda.
Dessutom har läkaren brustit i journalföringen i elva fall.
I mars riktade IVO kritik mot läkaren där de påpekade att bristerna och försummelserna varit så allvarliga, särskilt i det senaste fallet, att Rasheed Karim Rishad varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning som läkare. IVO anser också att han uppvisat bristande kompetens att utföra omskärelser, inte minst för att de utförts inom en kort period.
Därefter lämnade IVO över ärendet till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) med ett yrkande om att hans läkarlegitimation ska återkallas.
Läs mer: Kirurg på US är kritisk mot ingreppen
Rasheed Karim Rishads yrkesutövning har även tidigare prövats av ansvarsnämnden. Den 15 mars 2011 ålades han en treårig prövotid. HSAN påpekar i det nu aktuella beslutet att ansvarsnämnden redan då ansåg att läkarens förseelser var så allvarliga att oskickligheten borde bedömas som grov. Men eftersom IVO inte hade yrkat på återkallelse kunde inte HSAN ta ställning i frågan. I stället fick han alltså en prövotid. Beslutet grundade sig bland annat på att han i 14 fall inte utfört åderbråcksoperationer enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.
Vi har vid upprepade tillfällen gett läkaren möjlighet att svara på kritiken, men han har avböjt. I utredningen framför han att det skulle vara väldigt hårt och orättvist att återkalla hans legitimation på grund av "endast ett fall av brännskada". "Brännskada vid diatermi förekommer i hela världen, i USA 600 fall per år", enligt läkaren.
Han uppger samtidigt att han inte gått någon särskild utbildning för att behandla med diatermiapparaten. Han har istället tagit del av användningsinstruktioner på internet. Dessutom har han observerat ett likadant ingrepp som gjordes på ett sjukhus i Cambridge, England.
I utredningen framhåller Rasheed Karim Rishad det antal operationer han utfört under den tid han tjänstgjorde vid Motala lasarett.
HSAN gör dock en annan bedömning och den 2 maj fattade HSAN beslut om återkallelse. HSAN kommer att underrätta de behöriga myndigheterna i övriga stater inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och i Schweiz om beslutet (som dock kan överklagas av läkaren).
Fotnot: Den berörda kliniken har upphört med omskärelser.