Beskedet som förÀndrar östgötarnas liv

PÄ torsdagen kom beskedet som pÄverkar alla östgötars liv under de kommande tre veckorna: De regionala allmÀnna rÄden skÀrps i lÀnet i ett försök att hejda smittspridningen.

Britt Åkerlind Ă€r smittskyddslĂ€kare i Östergötland.

Britt Åkerlind Ă€r smittskyddslĂ€kare i Östergötland.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2020-10-29 17:24

Vid en presskonferens pĂ„ Katastrofmedicinskt centrum i Linköping presenterades de skĂ€rpta allmĂ€nna rĂ„d som ska gĂ€lla i hela Östergötland fram till och med den 19 november.  

– Det Ă€r viktigt att vi Ă€r enade i Östergötland nĂ€r vi mĂ„ste ta en del tuffa beslut. Smittspridningen i Östergötland Ă€r nu av en sĂ„dan omfattning att vi tillsammans med FolkhĂ€lsomyndigheten bedömer att det Ă€r nödvĂ€ndigt att tillĂ€mpa de hĂ€r regionala allmĂ€nna rĂ„den. Det gör vi av omsorg om vĂ„ra invĂ„nare, sade regiondirektör Krister Björkegren.  

SmittskyddslĂ€kare Britt Åkerlind gav en bakgrund till beslutet, som formellt fattades av FolkhĂ€lsomyndigheten. 

– Vi har en smittspridning som Ă€r spridd över lĂ€net. Vi har sett kluster, ansamlingar av fall, inom vĂ€ldigt mĂ„nga delar av vĂ„rt samhĂ€lle. Det finns inom vĂ„rd och omsorg, det finns inom universitet, det finns inom idrotten och det finns inom offentliga förvaltningar. De har legat och pyrt lite överallt.

RĂ„den innebĂ€r bland annat att alla östgötar bör avstĂ„ frĂ„n att vistas i inomhusmiljöer dĂ€r mĂ„nga samlas – som till exempel butiker och köpcentrum. 

– MatvaruaffĂ€ren mĂ„ste vi gĂ„ till, men dĂ„ ska man tĂ€nka pĂ„ att gĂ„ pĂ„ annorlunda tider, sade smittskyddslĂ€karen. 

RĂ„den innebĂ€r Ă€ven att alla bör avstĂ„ frĂ„n möten, konserter, idrottstrĂ€ningar, matcher och tĂ€vlingar (men det sistnĂ€mnda gĂ€ller inte för professionella idrottsutövare). 

– Den hĂ€r regeln gĂ€ller inte för grundskoleelever. De ska fĂ„ fortsĂ€tta med det hĂ€r pĂ„ ett kontrollerat sĂ€tt, sade Åkerlind.

Britt Åkerlind uppmanade Ă€ven alla att undvika fysiska kontakter med andra personer Ă€n med dem man bor tillsammans med.

– I alla situationer mĂ„ste vi tĂ€nka pĂ„ det fysiska avstĂ„ndet. 

Hur snabbt tror ni att det hĂ€r kan fĂ„ effekt pĂ„ smittspridningen i Östergötland?

– Vi hoppas pĂ„ en ganska snar effekt. Den hĂ€r tiden pĂ„ tre veckor Ă€r lagd för att vi ska kunna hinna se effekter. FrĂ„n det att man insjuknar till dess att man lĂ€ggs in pĂ„ iva Ă€r det ungefĂ€r elva dagar. Nu har vi 21 dagar pĂ„ oss för att se vad som hĂ€nder, sade smittskyddslĂ€karen. 

Möjligheten för FolkhĂ€lsomyndigheten att besluta om lokalt gĂ€llande rĂ„d har funnits sedan den 19 oktober. Uppsala lĂ€n och SkĂ„ne har redan infört skĂ€rpta rĂ„d.  

PĂ„ torsdagen presenterade Region Östergötland nya, dystra siffror över pandemins utveckling. 

PĂ„ onsdagen uppgav regionen att 5 253 personer i lĂ€net testat positivt för covid-19. PĂ„ torsdagen hade den siffran ökat till 5 379 – en ökning med 126 personer pĂ„ ett dygn. Det Ă€r den hittills högsta noteringen under en enskild dag sedan utbrottet började. 

Samtidigt som fler konstateras smittade verkar trycket pĂ„ sjukhusvĂ„rden ha minskat nĂ„got. PĂ„ onsdagen vĂ„rdades 28 smittade personer pĂ„ sjukhus i lĂ€net. PĂ„ torsdagen hade antalet minskat till 23, varav tre vĂ„rdades pĂ„ intensivvĂ„rdsavdelning. 

PĂ„ Universitetssjukhuset vĂ„rdades pĂ„ torsdagen tolv smittade pĂ„ vĂ„rdavdelning och tvĂ„ pĂ„ intensivvĂ„rdsavdelningen. PĂ„ Vrinnevisjukhuset vĂ„rdades sju smittade pĂ„ vĂ„rdavdelning och en pĂ„ iva. PĂ„ lasarettet i Motala vĂ„rdades en smittad person pĂ„ vĂ„rdavdelning. 

Region Östergötland skrev pĂ„ torsdagen Ă€ven upp dödstalen frĂ„n 254 till 256 döda. Regionen meddelade att tvĂ„ personer med bekrĂ€ftad covid-19 avled i tisdags. Dessutom avled en smittad person pĂ„ onsdagen. 

Krister Björkegren Ă€r regiondirektör i Region Östergötland.
Krister Björkegren Ă€r regiondirektör i Region Östergötland.
SĂ„ smittar sjukdomen

Coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan mÀnniskor genom sÄ kallad droppsmitta. Det vill sÀga att smitta överförs till slemhinna i ögon, nÀsa eller mun frÄn droppar som sprids i luften nÀr en sjuk person hostar eller nyser.

KĂ€lla: FolkhĂ€lsomyndigheten 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!