Det var ett förslag från majoriteten, M+KD+L med stöd av SD, som även C röstade för.
Sedan december 2021 är samtalsbehandling inom specialiserad öppenvårdspsykiatri upphandlad och har, förutom Region Östergötland, utförts av ytterligare åtta leverantörer. Det gjordes för att fler patienter skulle få behandling. Andelen personer som fick behandlingen ökade med två procentenheter, från 20 till 22 procent, jämfört med tidigare. Under perioden hoppade tre leverantörer av uppdraget.
Men med vårdval och utan upphandlingen räknar majoriteten med att ytterligare öka andelen personer som får hjälp och samtidigt förkorta väntetiden, som nu ligger på sex månader.
– Det finns 50 potentiella leverantörer i Östergötland som kan ge den efterfrågade behandlingen. Vår utgångspunkt är det nuvarande upphandlade avtalet. De fem befintliga leverantörerna kan fortsätta att antingen jobba enligt det gamla avtalet eller ingå i vårt nya vårdval, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Hur många av de 50 potentiella leverantörerna kan verkligen vara med i ert vårdval?
– Det är en stor fråga. Flera har velat men inte kunnat ansluta sig eftersom regionen hade upphandlat behandlingen. Det som är bra med vårdval är att leverantörerna kan ansöka om auktorisation senare och kliva in senare.
Oppositionens Lena Micko (S), nämndens andra vice ordförande, är dock inte imponerad av beslutet.
– Vi bedömer att det är bättre att göra en helt ny upphandling och att samtidigt lägga en plan för att stärka vår egen verksamhet. Att införa ett vårdval ger oss inte den handlingsfrihet som är önskvärd. Ett vårdval riskerar ständigt att splittra vår egen verksamhet och utsätta regionen för stora problem när det gäller kompetensförsörjning. Med upphandlad verksamhet så får vi privata inslag och valfrihet men under en begränsad tid och under kontrollerade former, säger Micko som reserverat sig mot förslaget.
Fredrik Sjöstrand ser inte att risken att förlora kompetensen eller kontrollen är större med vårdval än med upphandling.
– Den risken finns alltid, vi har fri arbetsmarknad i landet. Men vår förhoppning är att flera privata aktörer ska vilja knytas till regionen. Och eftersom det är vi inom regionen som skriver regelboken kan vi ändra och bevilja auktorisation till privata leverantörer, så vi kan ha kontroll över verksamheten.