Rapporten: Regionens hyrkostnader har inte sjunkit

Utfasningen av hyrläkare på Östergötlands vårdcentraler blir inte klar till slutet av augusti, det visar en prognos som P4 Östergötland har tagit del av. Samtidigt kostade all hyrpersonal 132 miljoner kronor under årets första tre månader – vilket är i samma nivå som under 2023.

Marie Morell (M) är trots allt försiktigt positiv till Region Östergötlands arbete med att fasa ut hyrpersonalen. "Det vi får till oss är att vi ändå är på rätt väg", säger hon.

Marie Morell (M) är trots allt försiktigt positiv till Region Östergötlands arbete med att fasa ut hyrpersonalen. "Det vi får till oss är att vi ändå är på rätt väg", säger hon.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2024-05-08 12:00

Nyheten i korthet

  • Region Östergötlands hyrkostnader för vårdpersonal har inte minskat trots införande av hyrstopp i februari 2024. Regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) är trots det försiktigt positiv.
  • En intern prognos som P4 Östergötland har tagit del av visar att utfasningen av hyrläkare på länets vårdcentraler inte kommer att vara klar i augusti 2024 som planerat.
  • Regionledningen ser en sakta sjunkande trend i kostnaderna för hyrpersonal och poängterar att Vårdförbundets pågående övertids- och nyanställningsblockad samt regionens jättevarsel är parametrar som påverkar arbetet.

Under 2023 betalade Region Östergötland i snitt 50 miljoner kronor i månaden för hyrpersonal. I februari 2024 infördes ett totalt hyrstopp och tidsplanen för utfasningen av hyrpersonal skärptes kraftigt. Målet var tidigare att kostnaden för hyrpersonal skulle utgöra maximalt två procent av den totala personalkostnaden i december 2025. Nu ska procentmålet istället vara uppnått i augusti 2024.

Men det är i dagsläget en del som tyder på att Region Östergötland inte kommer att lyckas med utfasningen till augusti 2024. I den senaste delårsrapporten står det klart att hyrpersonalen kostat 131,8 miljoner kronor under årets första tre månader – nästan exakt en lika hög kostnad som under samma period förra året. Summan motsvarar 5,2 procent av den totala personalkostnaden under perioden.

undefined
Enligt en intern prognos från Region Östergötland, som P4 Östergötland tagit del av, kommer utfasningen av hyrläkare på Östergötlands vårdcentraler inte att bli klar till slutet av augusti som planerat. När vi ber om att få ta del av prognosen hävdar regionens pressavdelning att den, trots efterforskningar, inte vet vilken prognos som det hänvisas till.

"En skillnad kan dock noteras och det är att kostnaderna i år visar en sakta sjunkande trend medan kostnaden förra året visade på en ökande trend. Det kan också konstateras att kostnaderna hittills i år per månad varit lägre per månad än under hösten 2023", skriver regionen i delårsrapporten.

Under tisdagen rapporterade också P4 Östergötland att utfasningen av hyrläkare på länets vårdcentraler inte kommer att bli klar som planerat. Detta enligt en intern prognos som P4 Östergötland har tagit del av.

– Jag vet inte riktigt vilken intern prognos de hänvisar till men vi har ett mål, som en del av vår ekonomiska handlingsplan, att minska vår hyrbemanning i hälso- och sjukvården. Inriktningen är att bara anställa hyrpersonal vid tillfälliga toppar och där det råder någon form av nationell kompetensbrist. För primärvården utgjorde hyrkostnaderna i snitt 9 procent av personalkostnaderna under förra året. Nu, i mars månad, var vi nere på 4,5 procent ungefär, säger Johan Nordén, primärvårdschef i Region Östergötland.

undefined
"Det är svårt att titta på kostnaderna för hyrpersonalen för fakturorna kan släpa efter i flera månader. Det får man ha i beräkning när man analyserar siffrorna", säger Johan Nordén, primärvårdschef i Östergötland, om att regionens hyrkostnader ligger på samma nivå i år som under samma period förra året, trots att ett hyrstopp införts.

Är det framförallt sjuksköterskor som ni har anställt då?

– Om vi pratar antalet hyrlinjer har vi kanske framförallt fasat ut sjuksköterskor men vi har också fasat ut läkare. Det har sjunkit från 21 till ungefär 15 hyrläkare under året. Läkarbemanningen är viktig för oss i primärvården och vi vill förstås ha regionanställda doktorer istället för hyrläkare, så vi jobbar mycket med det här.

Kommer ni att klara av utfasningen till augusti?

– Det är svårt att värdera det. Det kommer att bli tuffare ju närmare vi kommer augusti och ju färre vi blir. Det svåra för oss är framförallt den västra länsdelen, med Motala, där vi har svårast att rekrytera. Det råder en nationell brist på läkare inom primärvården.

undefined
Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, berättar att antalet sjuksköterskor i Östergötland ökat med 103 fastanställda under årets första tre månader.

Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande i Östergötland, är trots de oförändrade hyrkostnaderna försiktigt positiv till regionens arbete med att fasa ut hyrpersonalen.

– Vi har lagt en prognos för hyrpersonal, att vi ska kunna vara i fas till augusti, men den planen tog vi innan vi hade bestämt oss för att gå i ett varsel. Det har påverkat en hel del – men vi måste göra allt vi kan för att få bort våra hyrlinjer i alla fall, säger hon och fortsätter:

– Det som har hänt ganska mycket nu, under 2023, är att man har fått ned antalet hyrsjuksköterskor men hyrläkare är svårare. Läkare är mer beredda att resa längre till jobbet och gå in på andra typer av kontrakt. Sjuksköterskor söker jobb närmare sitt hem.

Enligt regionens delårsrapport har antalet fastanställda sjuksköterskor blivit 103 fler under årets första tre månader. Marie Morell menar att det till viss del har att göra med hyrstoppet.

Hur troligt är det att ni når ert tvåprocentsmål i slutet av augusti?

– Det är många parametrar som spelar in eftersom vi nu också har en övertids- och nyanställningsblockad från Vårdförbundets sida. Det gör det just nu omöjligt för oss att kunna anställa de sjuksköterskor, som nu går som hyrbemanning, som vi hade tänkt. Det beror mycket på hur länge konflikten pågår men vi fortsätter naturligtvis att jobba intensivt med utfasningen.

undefined
Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad samt regionens jättevarsel är parametrar som påverkar utfasningen av hyrpersonal. Det säger Marie Morell (M).

Vad säger du om att hyrkostnaderna inte har sjunkit i jämfört med samma period förra året?

– Vi har haft ökade hyrkostnader år efter år tidigare, så att vi inte ökar är för vår del också något positivt. Det vi får till oss är att vi ändå är på rätt väg och att trenden pekar nedåt. Det är framförallt på sjuksköterskesidan som vi har lyckats fastanställa.

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!