Beskedet: Ostlänkens hastighet begränsas

Trafikverket vill börja bygga Ostlänken mellan Linköping och Järna – men hastigheten på sträckan begränsas till 250 kilometer i timmen.

Satsning. Sträckan Linköping–Järna ska börja byggas.

Satsning. Sträckan Linköping–Järna ska börja byggas.

Foto: Åke Karlsson

Östergötland2017-08-31 13:02

På torsdagen presenterade Trafikverket sitt förslag till nationell transportplan för 2018–2029. Totalt ska hisnande 622,5 miljarder kronor satsas på infrastrukturen under perioden. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon säger att hon vill att satsningen på höghastighetsjärnväg ska ske etappvis. Ostlänken mellan Linköping och Järna ska börja byggas först – men hastigheten på sträckan blir endast 250 kilometer i timmen och inte 320 kilometer i timmen som tidigare föreslagits.

– En hastighet på 320 kilometer i timmen skulle bara spara sex minuter på sträckan, säger Lena Erixon, som menar att det av ekonomiska skäl inte är försvarbart att satsa på det snabbare alternativet.

Med Trafikverkets förslag tar en direktresa mellan Linköping och Stockholm en timme och två minuter – en resa i 320 kilometer i timmen hade tagit 56 minuter.

Enligt Trafikverket är det 10 miljarder kronor billigare att bygga sträckan Järna–Linköping om den högsta tillåtna hastighet är 250 kilometer i timmen. Ostlänken ska bestå av ballasterat spår – alltså spår med sliprar som vilar på ett lager av grus eller makadam.

Lena Erixon kunde inte lämna något exakt besked om när den första etappen av Ostlänken kommer att påbörjas, det ska dock ske i början av planperioden. Det står dock klart att det kommer dröja åtskilliga år innan järnvägen står klar.

– Det kommer att dröja ett antal år innan vi kommer i gång. Järnvägen kommer att inte att slutföras innan planperioden går ut (år 2029).

När sträckan Järna–Linköping är färdigbyggd vill Trafikverket gå vidare med en andra etapp mellan Linköping och Tranås och vidare mot Aneby. Den tredje etappen blir mellan Aneby och Jönköping.

– Vi kommer att få en mer robust stambana, säger Lena Erixon.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) gav inte några närmare besked om Ostlänken. Han sade dock:

– Det här stärker svensk konkurrenskraft.

Transportplanen kommer att skickas ut på remiss innan regeringen tar beslut om planen i mars 2018.

Från politiskt håll i Östergötland välkomnas satsningen på Ostlänken – trots beskedet om den begränsade hastigheten.

– Dagens besked innebär att Ostlänkenprojektet pekas ut som högt prioriterat och det är ett mycket välkommet besked för Östergötland, inte minst för att det ger stora utvecklingsmöjligheter för pendlingen inom vår region, säger Johan Andersson, (S), riksdagsledamot i Trafikutskottet, i en kommentar.

Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, tror inte att sista ordet om maxhastigheten på Ostlänken är sagt.

– Det är en bra start att Trafikverket prioriterar Ostlänken och jag förutsätter att den första sträckan som byggs blir mellan Linköping och Norrköping, där vi har kapacitetsbrist, säger Edlund och fortsätter:

– Men när man gör en så här stor investering tycker jag att man ska satsa på framtidens teknik och bygga för hastigheter på 320 kilometer i timmen.

Transportplanen kommer att skickas ut på remiss innan regeringen tar beslut i mars 2018.

Ostlänken

Ostlänken är en 15 mil lång dubbelspårig järnväg för snabbtåg mellan Järna och Linköping, med stationer vid Vagnhärad, Nyköping, Skavsta flygplats, Norrköping och Linköping. Kostnaden för banan har beräknats till 30 miljarder kronor. Trafikverket planerar för 12 enkelspårstunnlar och 15 dubbelspårstunnlar. Den längsta tunneln blir cirka 6 000 meter och den kortaste cirka 100 meter. Dessutom förbereds för närvarande 126 järnvägsbroar och 29 vägbroar.

Källa: Ostlänken Nyköping–Östgötalänken AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!