Inställda operationer i Östergötland – nu utökas vårdkonflikten

Inställda operationer, nästan hundra tvister om skyddsarbete och en minskad tillgänglighet till vården. Konsekvenserna av Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad blir allt större i Region Östergötland – och i dag dras Linköpings kommun in i den stora konflikten. "Det opereras mindre", säger Karl Landergren, medicinsk direktör i regionen.

Vårdblockaden bröt ut 25 april – det här handlar den om.

Foto: Dennis Petersson/Simon Spence

Östergötland2024-05-20 13:00

Nyheten i korthet

  • Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad i Region Östergötland leder till inställda operationer och minskad tillgänglighet till vården.
  • Konflikten, som startade för en månad sedan, berör 63 000 yrkesverksamma inom sjukvården och har ännu inte lösts. 29 kommuner, inklusive Linköping, dras nu in.
  • Enligt Vårdförbundet har nästan 100 förhandlingar om skyddsarbete gått till tvist under de senaste veckorna.

För snart en månad sedan trädde Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad i kraft i landets samtliga regioner – en blockad som berör 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Ännu har arbetsgivarparten i form av Sveriges kommuner och regioner (SKR) inte lyckats att nå en överenskommelse med fackförbundet. I dag, den 20 maj, dras 29 kommuner in i konflikten. Däribland Linköpings kommun.

undefined
Så här såg det ut när den lokala konfliktledaren Amanda Barkarö och övriga Vårdförbundet gick ut i stor konflikt den 25 april. Nu utökas konflikten till att innefatta 29 kommuner, däribland Linköpings och Norrköpings kommuner.

– Det här är ett tecken på att vi står långt ifrån varandra och att arbetsgivaren har svårt att förstå vår verklighet, säger Emma Klingvall, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland men också ledamot i förbundsstyrelsen.

Det är inte ett tecken på att det är svårt för SKR att tillmötesgå kraven?

– Vi är beredda att rädda sjukvården och tar ansvar varje dag. Vi kan inte fortsätta att betala med vår hälsa, vår lön och vår pension. Det här är ett nödrop från regionens största medlemsgrupp som bär upp svensk hälso- och sjukvård. Vi har många argument på vår sida.

Hittills, under de drygt tre veckor som konflikten pågått, har Vårdförbundet förhandlat om skyddsarbete för över 200 medarbetare i Östergötland. Skyddsarbete är ett verktyg för arbetsgivaren, i en konflikt, för att kunna beordra övertid vid akuta situationer. Enligt Vårdförbundet i Östergötland har nästan 100 förhandlingar (som kan beröra flera individer) gått till tvist.

– Vi ser fortsatt ett väldigt högt inflöde av förhandlingar och vi är fortsatt oeniga med arbetsgivaren i majoriteten av dem. I vissa fall är det befogat, det kan vara akuta ingrepp som måste införas under jour- och beredskapstid. Men att täcka upp för sjukdom med skyddsarbete är vi alltid oeniga om, säger Emma Klingvall.

undefined
"Vi använder skyddsarbete bara när det är nödvändigt, där det föreligger hot mot liv och hälsa. Det kan till exempel handla om när ett akut ingrepp eller en akut undersökning måste göras. Vi följer de regler som finns kring skyddsarbete", säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Östergötland.

Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland, har tidigare sagt att regionen endast använder skyddsarbete i nödfall, "där det föreligger hot mot liv och hälsa". När det gäller konsekvenserna av blockaden säger han så här:

– Det har ställts in operationer. Vi har inte behövt att fatta ett övergripande prioriteringsbeslut ännu men i planeringen på våra operationsavdelningar har man blivit tvungen att planera med större marginal så att man är säker på att man är klar när arbetsdagen är slut. Det opereras helt enkelt mindre då man planerar in färre operationer per dag. Det kan också vara så att man på grund av sjukdom har behövt ställa in något fler operationer. Såna rapporter får vi från verksamheterna men vi kan inte, på totalen, se någon tydlig minskning av operationer. Samtidigt kan vi ha en eftersläpning i den övergripande mätningen.

undefined
Vid 11-tiden på måndagen meddelade Vårdförbundet att utökningen av blockaden kommer att träda i kraft vid klockan 16.00 i eftermiddag. Blockaden vid Universitetssjukhuset i Linköping, som beror hela regionen, fortsätter.

Hur allvarligt skulle du beskriva att läget är?

– Vi får rapporter om att det påverkar tillgängligheten på en del ställen – att man måste glesa ut operationsprogram men även att man måste ha färre patienter på en del mottagningar. Sen ser vi att nyanställningsblockaden blir ett allt större problem, säger Karl Landergren.

Vad får konflikten för effekter på sommarplaneringen?

– Vi håller på att titta på effekterna om konflikten skulle kvarstå över sommaren. Jag kan inte säga om det kan bli aktuellt för medarbetare att skjuta på sina semestrar, det är något som vi verkligen inte vill, men en möjlig effekt är att vi behöver ta in mer hyrpersonal – något som bromsar vår utfasning. Sen gör vi även en del operationer som inte är helt akuta på sommaren, och det kan vi behöva minska ännu mer. Då puttar vi vårdköerna framför oss – till hösten.

undefined
Frida Andersson, förhandlingschef i Linköpings kommun, berättar att kommunen förberett sig för att konflikten ska pågå "ett par veckor". "Vi är väl rustade", säger hon.

Frida Andersson, förhandlingschef i Linköpings kommun, konstaterar att blockaden får störst effekt inom vård- och omsorgsverksamheten.

– Det har pågått ett jättearbete under de här två veckorna och man ha vidtagit ett antal åtgärder. Dels handlar det om att man har tidigarelagt och påskyndat rekryteringsarbetet, både utifrån sommarbemanningen men också på "tillsvidaresidan". Sen har man kartlagt var de stora riskerna finns och flyttat om personer så att man absolut täcker upp de särskilt känsliga passen, säger hon och fortsätter:

– Sen får också icke akut utvecklingsarbete stå tillbaka. Möten begränsas och skjuts upp.I ett förstaläge har vi planerat för att konflikten ska pågå i ett par veckor. Vi är rustade men följer utvecklingen noga, och hoppas att konflikten inte blir långvarig.

Inställda operationer

Enligt tidningen Dagens Samhälle har över 400 operationer ställts in, runt om i landet, som en effekt av Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad. I Region Skåne och Region Västerbotten är antalet 150 stycken, men i till exempel Region Östergötland redovisas inte ett specifikt antal. Enligt Karl Landergren, medicinsk direktör i regionen, handlar det om enstaka inställda operationer men desto fler uppskjutna ingrepp då färre operationer genomförs varje dag.

Karta: Universitetssjukhuset i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!