Så sent som i måndags vårdades tio smittade patienter på sjukhusen i länet. Vid lunchtid på onsdagen hade antalet patienter med covid-19 ökat till 13. På torsdagen meddelade Region Östergötland att antalet patienter med covid-19 ökat ytterligare. Regionen uppgav att 17 smittade vårdades på sjukhus, varav fem vårdades inom intensivvården.
– De senaste dagarna har antalet patienter ökat på vårdavdelningarna. Men det ligger fortfarande inom de nivåer som vi har haft sedan augusti. Vi följer det här varje dag, timme för timme. Vi vet inte om det är en trend eller om det är en tillfällig uppgång, säger vårddirektör Jessica Frisk.
Är länet inne i en fjärde våg?
– Det kan vi inte säga, men vi följer läget. Oavsett vilket håll det går åt så har vi planer. Även om man har ett negativt covid-test är det väldigt viktigt att man är hemma, för det kan vara andra infektioner som kan belasta sjukvården.
På Universitetssjukhuset vårdades på torsdagen 12 smittade patienter, varav fem på iva. På Vrinnevisjukhuset vårdades fyra patienter med covid-19 och på lasarettet i Motala vårdades en smittad patient.
Det är inte bara ökningen av antalet smittade patienter på länets sjukhus som indikerar en ökad smittspridning i Östergötland. Under de senaste dagarna har även antalet östgötar som testar positivt för den samhällsfarliga sjukdomen ökat – även om det till viss del antas bero på att fler låter testa sig. Regionen har samtidigt lovat att utöka testverksamheten ytterligare.
Sedan pandemin utbröt har 45 862 personer i länet konstaterats vara smittade – en ökning med 99 personer under det senaste dygnet.
På torsdagen meddelade även Region Östergötland att ett fall av virusvarianten omikron har konstaterats i länet. Det handlar om en person som sannolikt smittats i Sydafrika. Smittspårning har gjorts kring personen, som uppges ha kommit hem från en resa.
– Det var bara en tidsfråga innan vi skulle få fall av omikron även i Östergötland. Coronaviruset har en stor förmåga både att mutera och att sprida sig. Hittills finns inga tecken på att just den här varianten orsakar svårare sjukdom än de andra virusvarianterna, men det gäller att vara på sin vakt och följa virusets utveckling, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.
Regionen betonar att alla vuxna och barn från sex år som har rest utanför de nordiska länderna ska provtas för covid-19 så snart som möjligt efter ankomsten till Sverige. Det gäller även om man är symtomfri och vaccinerad.
– Det är också viktigt att alla följer de nationella rekommendationerna om att stanna hemma vid symtom, hålla avstånd vid trängsel och, inte minst, att se till att vaccinera sig mot covid-19. Vaccination har visat sig vara det mest effektiva sättet att motverka pandemin, säger Britt Åkerlind i en kommentar.
Sedan utbrottet började har 703 personer i länet med covid-19 avlidit. Det senaste dödsfallet rapporterades den 6 november.
Ännu så länge har 344 269 personer i länet fått två doser vaccin. De motsvarar 84,8 procent av alla östgötar över 16 år.
Enligt Jessica Frisk har regionen ännu inte beslutat att gå upp i stabsläge.
– Det är något vi värderar hela tiden. Om vi behöver gå upp i stab kommer vi att göra det.