Liu-professor leder miljardsatsning för miljön

Tre miljarder satsas att för att vi ska bli bättre på att återvinna material och rädda miljön. Norrköping blir centrum för projektet.

"Den största satsningen inom naturvetenskap i Sveriges historia", säger Magnus Berggren.

"Den största satsningen inom naturvetenskap i Sveriges historia", säger Magnus Berggren.

Foto: Magnus Johansson

Östergötland2021-12-01 05:00

Campus Norrköping, med Liu-professorn Magnus Berggren i spetsen, blir centrum för den nya svenska materialforskningen som ska "skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle". Wallenbergsfärens största stiftelse – Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) – anslår drygt tre miljarder kronor över tolv år till satsningen.

undefined
Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet, blir chef för det stora forskningsprogrammet.

– Den största satsningen inom naturvetenskap i Sveriges historia. Det finns ingenting som ens kommer i närheten, säger Magnus Berggren i en första kommentar.

När vi når honom per telefon är han på en internationell materialkonferens i Boston på den amerikanska östkusten. Det är mitt i natten lokal tid, men Magnus Berggren är vaken och uppe, väl medveten om att tisdagens stora forskningsnyhet hemma i Sverige kommer att mynna ut i en hel del telefonsamtal hemifrån.

Mycket riktigt.

– Ge mig tio minuter att dricka en kopp kaffe så kan vi prata sedan, hälsar han först.

undefined
Programkontoret kommer att ligga på Campus Norrköping.

Wallenbergstiftelsernas ordförande Peter Wallenberg Jr säger till Dagens Industri att målet med den nystartade materialforskningen är att Sverige ska bli bättre, snabbare och mer konkurrenskraftigt inom området. Magnus Berggren får nyckelrollen och räknar med att forskningen ska vara igång i januari 2023.

– Lång framförhållning men det är ett jätteprojekt. Jag tycker att det är oerhört roligt att programkontoret kommer att ligga i Norrköping, i hjärtat av Campus Norrköping. Jag har varit verksam i Norrköping i 22 år och vet vilken kompetens som finns. Dessutom har både Norrköping och Finspång just den typen av industri som är särskilt intressant i det här sammanhanget, säger Magnus Berggren.

– Tanken är att forskningen och näringslivet ska knytas ihop. Rekryteringen av personal till programmet är redan i full gång.

undefined
"Den största satsningen inom naturvetenskap i Sveriges historia", säger Magnus Berggren.

Lite hårddraget och långsiktigt kan man säga att hela projektet ska rädda världen och mänskligheten i det långa loppet. Då måste inte minst mer material återvinnas än vad som sker i dag. I luften och i världshaven. Peter Wallenberg Jr konstaterar, i pressreleasen, att "25 procent av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från produktion av material i olika former" och Magnus Berggren fyller i med att den stora mängden av plastmaterial som inte återvinns i dagsläget är ett motsvarande bekymmer.

– Stora mängder plast bränns eller hamnar på deponi i dag. Tyvärr, säger han.

undefined
Här, på Campus Norrköping har Magnus Berggren varit verksam i 22 år.

– Vi är väl alla lika bedrövade när vi står vid återvinningen och slänger vår plast. I Sverige återvinns ändå 30 procent av alla plastmaterial. Men vi ska inte vara nöjda förrän den siffran når 100 procent. Vissa länder återvinner ingenting. Totalt släpper människan ifrån sig 90 miljarder ton material årligen. Mer måste återvinnas.

Det nya strategiska programmet "Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability" ("Wise") får 2,7 av de totalt dryga tre miljarder kronor som anslås. Pengarna fördelas på tolv år – 225 miljoner om året – och i projektet ingår bland annat sex svenska lärosäten. Förutom Linköping universitet även Uppsala, Stockholm, KTH, Chalmers och Lund.

undefined
I juni 2022 invigs programkontoret på Campus Norrköping.

– Vi står inför stora utmaningar och det kan kännas tufft. Men vi måste fixa det här för vår framtids skull. Samtidigt går allt att lösa. Nu är det bara att kavla upp ärmarna och jobba. Kan vi utbilda människor som gör stor skillnad på sikt inom forskning och återvinning av material är mycket vunnet.

Det är vår framtid det handlar om?

– Exakt.

En framtid med basen i Norrköping.

Wallenbergstiftelsen

Magnus Berggren, professor i organisk elektronik på Linköpings universitet och med bas i Norrköping, blir chef för det nya forskningsprogrammet på Campus Norrköping. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse stöttar med drygt tre miljarder kronor. "Projektet ska knyta ihop Forskarsverige, akademin och näringslivet", säger stiftelsens ordförande Peter Wallenberg Jr.

Karta: Campus Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!