Löfvings död utreds inte som arbetsmiljöbrott

Det finns inte tillräckligt mycket som talar för att ett brott inträffade i samband med Mats Löfvings död. Därmed väljer åklagaren att inte inleda en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott.

Chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren väljer att inte inleda en förundersökning gällande Mats Löfvings död.

Chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren väljer att inte inleda en förundersökning gällande Mats Löfvings död.

Foto: Martina Holmberg / Svd / TT

Östergötland2023-03-06 16:15

Som vi tidigare skrivit valde Thomas Agnevik, tidigare ordförande i Polisförbundet i Östergötland, att göra en anmälan om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Detta efter att Mats Löfving, tidigare regionpolischef i Stockholm, hittats död i sin lägenhet i Norrköping den 22 februari.

"Det är enligt min uppfattning rimligt att anta att Mats Löfving i arbetet och privat har befunnit sig i en oerhört pressad situation under lång tid och att arbetsgivarens åtgärder för att förebygga ohälsa/olycksfall hos arbetstagaren har brustit vilket kan ha bidragit till eller förorsakat hans död. Det bör därför utredas om brott kan styrkas", skrev Agnevik i sin anmälan.

Thomas Agnevik var inte ensam om att anmäla dödsfallet efter misstanke om att Polismyndigheten skulle ha brutit mot arbetsmiljölagen. Men nu står det klart att det inte blir någon förundersökning om arbetsmiljöbrott i samband med Mats Löfvings död. 

Chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren väljer att inte inleda en förundersökning om brott.

– För att en förundersökning ska kunna inledas måste det finnas anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har inträffat. I detta fall har det helt enkelt inte framkommit tillräckligt med omständigheter som talar för att det är ett brott bakom det inträffade, som i sig givetvis är en oerhört tragisk händelse, skriver Nichols i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!