De senaste åren har larmen om låga grundvattennivåer duggat tätt.
2018 flög SGU, Sveriges geologiska undersökning, med helikopter för att leta efter möjliga vattendepåer på Östgötaslätten.
Nu har resultaten kommit vilket Sveriges radio P4 Östergötland var först med att berätta om.
– Det har tagit lång tid men det är mycket data, säger Peter Dahlqvist, statsgeolog.
Områden som pekas ut som platser där det finns förutsättningar för att hitta vatten är nordost om Tåkern, vid Skepsås och Knivinge.
Även Djurkällaplatån vid Motala har enligt undersökningen visat sig innehålla mer grundvatten än vad som tidigare varit känt.
– Man kan väl säga att det är väl inga revolutionerade resultat som vi kommer med, säger Peter Dahlqvist.
Enligt honom ger det här tydligare indikationer på att platser, där man redan innan trott att det kan finnas grundvatten, har bra förutsättningar för att innehålla det.
För att verkligen få svar behöver man borra. Men den nya datan ger enligt honom bättre riktmärken för vart det kan vara värt att satsa.
– Det finns större belägg för att det finns depåer att ta av, säger han.
Det är framförallt isälvsavlagringar, eller åsar, som visat sig ha gynnsamma förhållanden.
Enligt Peter Dahlqvist kan det vara svårt att tyda resultaten från undersökningen på egen hand.
– Man kan kanske inte säga att den som bor på just den här fastigheten har bra eller dåliga möjligheter att hitta vatten, säger han.
Han ger som förslag att man kan gå ihop några stycken och ta hjälp för att tyda resultaten.
Förutom frågan om att säkra vattenförsörjningen i närtid ger även rapporten en fingervisning om vilka områden som kan vara lämpliga för att peka ut som vattenskyddsområden. Det för undvika att viktiga vattendepåer förorenas.
Vad finns det för exempel på sådant som skulle kunna bidra till att förorena de här vattendepåerna?
– Det som händer nu är att man hittar mycket gammal PFAS och brandskum, säger han.
Även utsläpp från flygfält och kemikalier som läckt ut från gamla industrier. Men även trafikolyckor och diffus spridning av gödsel och nitrat från åkermark kan riskera att förorena vattnet.
– Det är viktigt att veta var det finns så att ma kan skydda sig. Det kommer varje år och månad rapporter om områden som blir föreorenade av än det ena och det andra.