Beskedet: Flera nya vargvalpar födda i Östergötland

Länsstyrelsen gick på torsdagen ut med att flera vargvalpar har fötts i Långbogenreviret under 2020. ”Vad vi vet finns det nu minst sex vargar tillsammans i reviret”, säger vilthandläggaren Mia Kjällander.

Länsstyrelsen konstaterar nu att det fötts två vargvalpar i Långbogenreviret under 2020.

Länsstyrelsen konstaterar nu att det fötts två vargvalpar i Långbogenreviret under 2020.

Foto: Junge, Heiko

Östergötland2020-12-03 10:01

I början av 2018 bildade två vargar revir mellan Borensberg och Finspång. Reviret har fått namnet Långbogen efter en sjö i området. Under vargparets första år i länet uteblev tillökning, men 2019 kunde Länsstyrelsen konstatera att vargparet hade fått sju valpar.

Under hösten har återigen vargspillning från reviret samlats in. Efter DNA-analys hos Sveriges lantbruksuniversitet har det visat sig att spillningen kom från två olika valpar som båda är födda i reviret under 2020. Enligt analysen är den ena valpen en hona medan den andra saknar könsbestämning.

– Inventeringen av varg pågår mellan 1 oktober och 31 mars. Så sent som den 1 december spårades sex vargar tillsammans i reviret. Vi kommer fortsätta att söka av området för att se hur många individer det finns i området, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.

Var spårades vargarna?

– I närheten av sjön Långbogen, som till största delen ligger i Finspångs kommun.

Ingår de två nya vargvalparna bland de sex som spårats?

– Vi vet inte det till hundra procent, men vi misstänker att det är så.

Exakt hur många vargar som i dagsläget finns i reviret är oklart. Kullen som föddes 2019 är nu vuxna och kan ha vandrat iväg för att hitta en partner och bilda ett eget revir. Det finns observationer och fynd som visar att vargarna har rört på sig både inom länet och i angränsande län.

– En av vargarna som tidigare varit i Långbogenreviret har setts i Skåne i april i år och två har varit i Södermanland i slutet av augusti.

I mitten av november finns flera iakttagelser om varg nära centrala Finspång.

– Vi har fått indikationer på det. Men de är inte kvalitetssäkrade. Ibland kan det röra sig om andra djur, fast man tror sig se en varg, förklarar Mia Kjällander. 

I början på sommaren fattade Länsstyrelsen i Östergötland beslut om skyddsjakt på varg i reviret. Detta på grund av upprepade angrepp på nötdjur. Den 9 juli fälldes en vargtik.

– Efter skyddsjakten har det inte rapporterats några fler angrepp på tamdjur i området.

Får ni några reaktioner på oro från allmänheten angående vargar?

– Ja, det kan vara samtal om att man har sett varg och att de är nära. Men när det gäller tamdjurshållare har det varit lugnt, de flesta har nog tagit in sina djur över vintern, säger Mia Kjällander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!