Beskedet: Djuren var inte vanvårdade

Djurrättsaktivister tog sig in på gården, filmade djuren och anmälde sedan lantbrukaren för vanvård. Länsstyrelsen har vid en kontroll dock inte sett att något olagligt skett på gården.

"Många som bor i stan känner inte till hur djurhållningen faktiskt ser ut på gårdarna", säger Anne Wilhelmsson på Länsstyrelsen.

"Många som bor i stan känner inte till hur djurhållningen faktiskt ser ut på gårdarna", säger Anne Wilhelmsson på Länsstyrelsen.

Foto: Daniel Kalmlin

Östergötland2019-04-22 20:00

Det var tidigare i våras som vi på vår sajt kunde visa upp bilder tagna av djurrättsaktivister på en gård i Östergötland. Bilderna var en del i ett reportage som handlade om djurhållning på svenska gårdar och vi ville genom intervjuer med en grisuppfödare, en äggproducent, en professor och en djurrättsaktivist lyfta fram olika bilder av hur djuren vi äter lever innan de slaktas.

Många tittare upprördes av bilderna i reportaget och diskuterade på våra sociala medier huruvida bilderna var tagna i Sverige eller inte. Efter att reportaget publicerats lämnade aktivisterna via ombud in sina filmer till länsstyrelsen tillsammans med en anmälan om brister i djurhållningen. De menade i sin anmälan att grisarna inte kunde utöva sitt naturliga beteende, att de lever på ett hårt betonggolv utan strö och att det är lera, avföring och urin på golvet.

Länsstyrelsen gjorde en oanmäld kontroll på gården den åttonde mars. I regel gör länsstyrelsen oanmälda kontroller när anmälningar kommer in från allmänheten. I kontrollrapporten som upprättats efteråt skriver länsstyrelsen att man inte uppmärksammade några brister och att djurskyddslagen följs inom de områden som kontrollerats.

– Det är väldigt ofta det är så. 30 procent av de anmälningar vi får in från allmänheten är obefogade, säger djurskyddshandläggare Anne Wilhelmsson, som var en av dem som var med vid kontrollen.

Länsstyrelsen gjorde en kontroll på gården även hösten 2016, också den gången genomfördes kontrollen utan anmärkningar.

I den senaste kontrollrapporten står att alla kontrollerade grisar var rena och i gott hull. Men på aktivisternas filmer, som finns bifogade med anmälan till länsstyrelsen, var grisarna smutsiga.

– Det beror på vad det är för sorts smuts. Om det är lera är det okej, men det är inte bra om grisarna är smutsiga av avföring, säger Anne Wilhelmsson.

När länsstyrelsen gör sina kontroller tittar de på alla ytor, det ska finnas ätytor, sovytor och gödselytor. Det viktiga är att djurhållaren följer de föreskrifter som finns.

Djurrättsaktivisterna tycker att det är vanvård, länsstyrelsen är av en annan åsikt. Hur kan man tycka så olika om vad som är bra djurhållning?

– Vi har olika syn på hur djur ska hållas, men det är inte samma sak som att inte följa djurskyddslagen. Många som bor i stan känner inte till hur djurhållningen faktiskt ser ut på gårdarna, säger Anne Wilhelmsson.

Lantbrukaren skriver i ett mail att han inte har några kommentarer och att anmälan uppenbarligen var obefogad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om