Besked: Massor med svampar tidigt

Blött och svalt väder är kanske inte vad många semesterfirare önskar sig. Men för den som vill ut och leta efter skogens gula guld har vädret varit gynnsamt.

Foto:

Östergötland2019-07-11 08:00

Vid kaffemaskinen och i flödet på sociala medier ploppar de upp som svampar i skogen – diskussioner om svamparna i skogen. De låga temperaturerna i början av juli verkar inte ha hämmat tillväxten av svampkropparna som nu kikar fram både här och där.

– Marken behåller värmen längre och påverkas inte som oss av att lufttemperaturen går upp och ner. Men svampkropparna behöver en viss värme för att växa. Jag har förvisso plockat första kantarellen på midsommar och den sista på julafton, men det tillhör ju inte vanligheterna, säger Ulla Hodges, svampkonsulent från Linköping.

Bilderna på sociala medier visar högar av nyplockade svampar. Den rekordblöta inledningen på juli i Linköpingstrakten verkar ha fått fart på svamparna.

– Det är mest kantareller, så mycket annat har inte kommit. De brukar vara tidiga och jag kan ofta plocka de första runt midsommar. I år har vi ett bra svampår och inte allt för torrt, berättar Ulla Hodges.

Även om kantarellerna inte är jättetidiga så har Boletus-arterna, eller Karl-Johan som de kallas i dagligt tal, både visat sig och blivit uppätna.

– Jag har sett en hel del finluden stensopp redan förra veckan och några av dem har varit helt uppätna redan, det är otroligt tidigt för dem att komma upp. Då hade det varit lite varmare, och då blir ju insekterna fler också, säger Ulla.

I västra delarna av länet har svampsäsongen kanske överraskat genom att vara så tidig.

– Jag har plockat tre liter kantareller. Det är ovanligt för mig då jag går i skogar som många går i, och då är kantarellerna ofta redan plockade när jag kommer. Men folk har nog inte börjat kommat ut i skogarna än, säger Gunilla Ångström-Balla som är svampkonsulent från Motala.

De allra flesta plockar nästan bara kantareller. Men att lära sig tio nya svampsorter är inte svårt menar Gunilla som har ett par tips.

– Det finns bra matsvampsböcker. Då tycker jag man ska ta de Svenska och inte någon som är översatt. Men det absolut enklaste är att gå ihop med någon som kan svamp.

Hon rekommenderar svenska svampböcker där den ätbara svampen delar sida med de ibland giftiga svampar som matsvampen kan förväxlas med.

Men matsvamp är inte allt som växer i skogen och Gunillas favoritsvampar är kanske inte ens ätbara.

– Min stora favorit är färgsvampar och färgar garn med svamp, så det är dem jag plockar framförallt.

Den som vill ta en lite längre utflykt tar bilen söderut på E4 och svänger av på turistvägen mot Gränna. Klärry Karlsson är svampkonsulent från Linköping som just nu råkar vara i de trakterna.

– Här kan jag berätta att det är ofantligt mycket kantareller. I Grännatrakten har det regnat jättemycket och jag har inte sett så här mycket kantareller så här tidigt innan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!