Smittskyddsläkaren: Befarade utbrott på skola

Regionens smittspårare har undersökt ett eventuellt coronautbrott på en skola i länet. Men efter att ha testat ett 50-tal elever och lärare har faran kunnat blåsas av.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2020-09-08 15:00

Det var i förra veckan som en person med koppling till en skola i västra Östergötland testade positivt för covid-19. Detta fick Region Östergötland att agera snabbt då man befarade att det kunde röra sig om ett lokalt utbrott. 

– Vi har haft en skola där vi nu har testat ett 50-tal personer runt den här personen som befanns vara smittad. Men av de 50 personerna har vi ingen som testat positivt. Både lärare och elever runt individen har provtagits, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

I den situation som nu råder, med begränsad smittspridning och få smittade som behöver sjukhusvård, är det framför allt lokala utbrott i form av klustersmitta som myndigheterna befarar. 

– Får vi nys om utbrott gör vi på det här sättet som på den här skolan, säger Åkerlind. 

Intresset bland östgötarna för att låta testa sig för covid-19 är för tillfället stort. Detta tros bero på att många östgötar är förkylda och vill undersöka om det kan vara coronaviruset som orsakat infektionen. Vissa dagar är det upp till 600 personer i länet som testar sig. Men det är endast ett fåtal som konstateras vara smittade av coronaviruset.  

– Det är ungefär en procent av alla som testar sig som har covid-19. Det är en oerhört liten andel. Samtidigt ska vi komma ihåg att det är förenat med stora kostnader att testa så här många varje dag. 

Varje så kallat PCR-test kostar 1 200 kronor – en kostnad som staten står för. Kostnaden för 600 personer som testar sig under en och samma dag uppgår därmed till 720 000 kronor. 

– Det är enorma kostnader. I det här epidemiologiska läget, med så få smittade, kan man fråga sig om det är det viktigaste som skattepengar ska gå till, säger Åkerlind och fortsätter:  

– Vi har ju fortfarande rekommendationer om att man inte ska gå till jobbet om man är sjuk, även om det bara handlar om en förkylning.  Har man covid-19 ska man vara hemma minst sju dagar och sedan ytterligare två dagar när man är symtomfri. Har du en annan sjukdom kan du gå tillbaka till jobbet när du är symtomfri. 

På tisdagen vårdades endast fyra smittade patienter på länets sjukhus – två på Universitetssjukhuset och två på Vrinnevisjukhuset. 

Har coronaviruset förändrats och blivit ”snällare”?

– Vi har färre inlagda och när vi har sjukdomsfall inom särskilt boende så tycker vi inte att de är lika sjuka som tidigare. Men vi ska komma ihåg att många blev väldigt sjuka och gick bort i våras. Är man gammal, skör och har andra sjukdomar är ändå risken stor att det blir en allvarlig sjukdom. 

Finns det några tecken på en andra våg i länet? 

– Nej, men vi har massor av förkylningsvirus som cirkulerar, så många barn är snuviga. Men det finns inga tecken på att det är covid-19. Den vanligaste smittvägen för covid-19 är att man blir smittad av en familjemedlem. Det är den dominerande orsaken. Det är inte vanligt att man blir smittad om man går förbi någon i mataffären eller suttit kort bredvid någon på bussen. De är inte där vi har smittspridningen. 

Testar ni barn för covid-19 i Östergötland?

– Vi testar barn som är sjuka och som är medicinskt bedömda. Men vi får inga positiva provsvar bland barnen. Vi har inte någon smittspridning bland barn och med så få patienter inom slutenvården har vi ett lugnt läge. Vi håller tummarna för att det ska fortsätta så, säger Britt Åkerlind. 

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.
Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.
Antal smittade per kommun

Linköping: 1 386

Norrköping: 1 236

Motala: 318

Mjölby: 249

Finspång: 212

Söderköping: 105

Kinda: 88

Åtvidaberg: 84

Valdemarsvik: 77

Vadstena: 72

Boxholm: 40

Fotnot: Region Östergötland redovisar endast kommuner som har fler än 30 covid-19-fall. Därför saknas Ödeshög och Ydre. 

Källa: Region Östergötland 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!