Bästa tipsen för den östgötska picknickkorgen

Sommaren är picknickkorgens självklara högtid. Louise Ridderström tipsar om vad du ska ha med dig på utflykten. Och vad som går bort.

Picknickkorgen är packad med lokalproducerade delikatesser och Louise Ridderström kan ge sig ut på en kulinarisk utflykt i det gröna.

Picknickkorgen är packad med lokalproducerade delikatesser och Louise Ridderström kan ge sig ut på en kulinarisk utflykt i det gröna.

Foto: Gunnar Hagberg

Östergötland2020-06-26 11:00

Louise Ridderström packar picknickkorgen full med östgötska godsaker och gör sig redo för sittningen i grönskan med mat och dryck som kulinariskt sällskap. I korgen hittar vi ost, bröd, knäcke, ostkaka, grönt och bubbel. I tider av virusoro känns en traditionell picknick som en "ofarlig" njutning i sommar. Louise Ridderström tipsar om ett bra sätt att äta gott och tryggt i sommar.

– Visst är det jättehärligt att äta utomhus, säger hon.

– Gärna ute på sjön när vi går iland någonstans med picknickkorgen. Men det finns givetvis gott om fina ställen överallt. Samtidigt tycker jag att det kan vara värt lite extra tid och möda att få med sig någonting riktigt gott på utflykten. Smaken är ju en så stor del av upplevelsen. Det stämmer att nästan allt smakar bra ute i det fria. Men det kan smaka gudomligt också om man förbereder med lite extra kärlek.

Tjusningen med picknick?

– En upplevelse för alla sinnen i fin miljö. Efter den långa och mörka vintern törstar vi efter att få vara ute i naturen. Det är ett skönt sätt att umgås på. Ett bra alternativ till att bjuda hem sina gäster. Då handlar det mera om att värden ska leverera. En picknick blir mer avspänd.

Som verksamhetsledare för Östgötamat, föreningen som värnar om den östgötska matkulturen, har Louise Ridderström bättre översiktskoll än någon annan på vilka delikatesser som lokalproduceras i Östergötland. Det är en hel del och dammsuger man marknaden kan man fylla picknickkorgar i det oändliga. Det är snarare svårt att välja bland allt det goda.

– Vi har hela smörgåsbordet i Östergötland, säger Louise Ridderström.

– Mångfalden är enorm och gör det svårt att marknadsföra renodlade östgötska specialiteter.

Vad är oumbärligt i en picknickkorg?

– Det beror på tillfället. Lunch eller kväll? Ost och chark fungerar alltid ihop med en matig sallad. Prova gärna den östgötska spickekorven. Perfekt på utflykten eftersom den är torkad och hårt saltad och väldigt hållbar. Vår lokala vita saltgurka kan jag också rekommendera. Jordgubbar till efterrätt. Och bubbel att dricka. Alkoholfri fungerar bra.

Vilken mat får aldrig följa med?

– Importerad. Eller skaldjur. Åtminstone inte här i Östergötland. På västkusten är det en annan sak.

Utflyktskorgen är packad. Louise Ridderström tar den under armen och styr kosan ut i naturen. Tid för kulinarisk njutning i det fria. Ta det som ett sommartips.

Östgötamat

Visionen för föreningen är att skapa en matkultur som lyfter fram östgötska produkter av god kvalitet. Medlemmarna ska bidra till matupplevelser för alla sinnen utifrån det lokalproducerade samt genom samarbete ta tillvara och synliggöra gamla mattraditioner och utveckla nya av Östergötlands resurser. Louise Ridderström är verksamhetsledare. På hemsidan finns all information: www.ostgotamat.se

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!