Flest viltolyckor i Östergötland sker på sträckan Grebo-Åtvidaberg på riksväg 35. Det har rests krav på insatser från Trafikverkets sida och polisen har uppmanat bilister att sänka hastigheten och hålla avstånden till framförvarande.
Men det finns också de som anser att viltpopulationen i området är för stor och att detta ställer till problem i trafiken, i skogar, på odlingar och i trädgårdar.
Jonas Nilsson är vd för Baroniet Adelswärd, den största markägaren i Åtvidabergs kommun och en av flera större markägare längs med den olycksdrabbade vägsträckan.
Finns det för många vilda djur i skogarna längs med väg 35?
– Det är olika för olika viltslag. Älgpopulationen ligger på en lagom nivå. Den har vi medvetet hållit nere för att de förstör så mycket i skogen. Dovhjortstammen har ökat och vår målsättning är att den ska bli marginellt mindre. Men den är svårreglerad. Detsamma gäller viltsvinsstammen som också blivit stor på grund av milda vintrar och goda fodermöjligheter, säger Jonas Nilsson.
Det finns de som säger att markägare i området vill ha en stor viltstam för att kunna erbjuda jaktmöjligheter?
– Det är en förenklad bild. Alla större markägare lever av jordbruk eller skogsbruk och då är det inte bra med en för stor viltpopulation. Det förstör både grödor och skog. Sedan tycker jag det är viktigt att påpeka att det inte är vi som markägare som har ansvaret för att vilda djur springer ut på vägarna. Det är Trafikverkets ansvar att se till att förhindra det.
I Kalmar län har bland andra LRF och Nationella viltrådet vädjat till markägare om att inte ha utfordringsplatser för vilt längs E22. Hur är situationen här?
– Vi har inga foderplatser som drar till sig vilt vid vägarna. Vi tänker tvärtom, att vi inte vill ha vilt nära vägar och odlingar.
Hur ställer ni er till viltstängsel och deras negativa effekter för djurlivet?
– Vi är hundra procent för viltstängsel. Och det här är ju inga nyheter. Vi har försökt pusha på Trafikverket i flera år om att det krävs åtgärder. Det är beklämmande att Trafikverket inte satt upp stängsel mellan Grebo och Åtvidaberg långt tidigare. Även om det finns en långsiktig plan hade det lätt kunnat sättas upp temporära stängsel. Och personligen kan jag säga att jag tycker det är rent nonsens att viltstängsel skapar barriäreffekter för viltet. Det är inte människor vi pratar om, det är djur, säger Jonas Nilsson.